Ga naar de inhoud
Farmaceut schiet voor

'Kankerpatiënten krijgen sneller toegang tot dure medicijnen'

Beeld ter illustratie. Beeld © Getty Images

Kankerpatiënten kunnen binnenkort sneller toegang krijgen tot een nieuwe generatie peperdure medicijnen. Daarover hebben specialisten, verzekeraars en de overheid nieuwe afspraken gemaakt.

Dat meldt het AD. Nu moet er eerst nog grondig onderzoek worden gedaan voordat de medicijnen in het basispakket van verzekeraars worden opgenomen. Ondertussen zitten patiënten in de wachtkamer. Dat moet anders, besloten de verschillende partijen.  

Risico bij farmaceut 

Onder de nieuwe regeling worden de medicijnen eerst een paar maanden kosteloos vrijgegeven door fabrikanten. In die periode worden prijsafspraken gemaakt. Als het middel helpt, vergoeden verzekeraars de kosten in de basisverzekering. Zo komt het risico bij de makers van de medicijnen te liggen. In ruil daarvoor krijgen die uitvoerige data over hun medicijn uit de ziekenhuizen waarmee ze hun voordeel kunnen doen.

Met de nieuwe afspraken, samengevat in het zogenoemde Drug Access Protocol, zou de wachttijd een half jaar tot soms jaren korter kunnen worden. 

Politie
Lees ook:
Politie Amsterdam massaal op de been voor doodzieke Melissa (24)

Voor sommige nieuwe medicijnen rekenen fabrikanten soms wel 100.000 euro per jaar per patiënt. Een van de eerste middelen die beschikbaar worden is cemiplimab, dat werkt tegen huidkankervorm plaveiselcarcinoom. Het is de bedoeling dat andere medicijnen zullen volgen. 

'Bittere noodzaak'

KWF Kankerbestrijding zegt blij te zijn met de nieuwe afspraken, die het 'bittere noodzaak' noemt. "Het mag nooit zo zijn dat een patiënt een effectief medicijn niet kan krijgen, omdat de prijs te hoog is." 

Zij
Lees ook:
Zij willen voorrang bij een prik: 'Ik heb kanker, dit is mijn laatste jaar'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.