Gevoelige informatie

'Gegevens asielzoekers onrechtmatig gedeeld met politie'

19 januari 2021 00:50
Het azc in Ter Apel waar asielzoekers die Nederland binnenkomen zich melden. Beeld © ANP

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft zeven jaar lang onrechtmatig gegevens van asielzoekers gedeeld met de politie. Dat staat in een conceptbrief van demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Migratie) aan de Tweede Kamer.

In de brief, die is ingezien door NRC, staat dat gevoelige en persoonlijke informatie over onder meer godsdienst, etniciteit en land van herkomst werd doorgespeeld aan het Nationaal Vreemdelingen Knooppunt (NVIK) van de politie. Dat blijkt in strijd met de wet te zijn gebeurd.   

Toestemmingsverklaring 

Na aankomst in Nederland werden asielzoekers door medewerkers van het COA gevraagd om een toestemmingsverklaring te ondertekenen, waardoor het delen van informatie mogelijk was. Op het papier stond alleen de optie 'ja' die kon worden aangekruist, blijkt op basis van een formulier uit april 2020.

De verklaring werd de asielzoekers voorgelegd voordat ze bijstand konden krijgen - advocaten wisten niet van de methode. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorlopig geen dwangsommen meer voor asielzoekers die op IND wachten

Met het gebruik van het formulier werd afgelopen zomer gestopt, en het COA is nu helemaal opgehouden met het delen van informatie met de politie. Volgens juristen gebeurde het onrechtmatig en zou het een grote groep asielzoekers ten onrechte criminaliseren.

Persoonsgegevens

Uit extern onderzoek kwam naar voren dat 'een deel van de persoonsgegevens voor de politie van waarde zal blijken en dus achteraf gerechtvaardigd kan worden', zo zag NRC, maar dat het voor een groot deel niet opgaat. Volgens de politie zou het delen van informatie nodig zijn met het oog op nationale veiligheid. Wat er met de gegevens gebeurde is niet geheel duidelijk.  

Omdat de gegevens onrechtmatig zijn verkregen, moeten ze uit politiesystemen worden gewist. Justitie gaat nu kijken naar een andere manier om alsnog gegevens te delen, waarbij het NVIK gerichter te werk zou moeten gaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Asielzoekerscentra te vol, opvang in hotels en vakantieparken

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore