'Een unicum'

Volledig zwarte zeehondenpup gevonden bij Noordwijk

18 januari 2021 17:52
Melanie in de opvang in Stellendam. Beeld © A Seal Stellendam

Een geheel zwarte zeehondenpup is gisteren gevonden op het strand bij Noordwijk. De zwarte pup lijdt aan melanisme, waardoor ze te veel pigment in de vacht heeft. De vondst is 'een unicum', zegt zeehondenopvang A Seal.

De pup van ongeveer 35 dagen oud werd in haar eentje gevonden op het strand van Noordwijk. Dat ze alleen was, is normaal voor die leeftijd, legt Marlies de Kraauw van zeehondenopvang A Seal in Stellendam uit. "Zeehonden zijn dan al gescheiden van hun moeder en gaan uiteindelijk vanaf het strand hun eigen weg de zee in."

Maar deze pup was dusdanig verzwakt dat ze naar de opvang is gebracht om te herstellen, vervolgt De Kraauw. Het zeehondje heeft de naam Melanie gekregen, afgeleid van melanisme: de reden dat ze niet grijs is, maar volledig zwart.

Pikzwart 

Melanisme is het tegenovergestelde van albinisme. Een albino-dier is helemaal wit met rode ogen, een dier met melanisme is pikzwart en heeft normale ogen. Een bekende diersoort met melanisme is de zwarte panter, zegt De Kraauw. 

Ze noemt de vondst van Melanie 'een unicum'. "Dit hebben we in onze opvang nog nooit meegemaakt." 

Met Melanie gaat het naar omstandigheden goed. "Ze heeft wel een wondje op haar rug dat goed verzorgd moet worden en ze is kortademig. Maar we hebben goede hoop dat ze herstelt."

Herstellen

Ze verwacht dat het zeehondje zo'n drie maanden nodig heeft om zelfstandig de zee in te kunnen. Het melanisme is daar in ieder geval geen belemmering voor: zeehonden met melanisme zijn verder kerngezond. 

Voor zover bekend zijn er in Nederland sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw ongeveer tien zeehonden met melanisme opgevangen. Het Zeehondencentrum in Pieterburen ziet de laatste jaren wel een lichte toename en onderzoekt of de dieren familie van elkaar zijn.

Bekijk ook:

Vorig jaar zette Zeehondencentrum Pieterburen tien zeehonden uit op het Noord-Hollandse strand bij Callantsoog.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje zeehond gespot in Waddenzee

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore