Kort geding

Amsterdam vraagt rechter om verbod op parkeerverklikker

18 januari 2021 17:46 Aangepast: 19 januari 2021 13:00
Een scanauto in Amsterdam. Beeld © RTL Z

Is het een handige maas in de wet of druist de scanautoverklikker Parkeerwekker bewust in tegen het parkeerbeleid in Amsterdam? De rechtbank buigt zich vandaag over een verzoek van de gemeente om de verklikker te verbieden. De site waarschuwt automobilisten die 'vergeten' zijn parkeergeld te betalen als er een scanauto in de buurt komt.

Gemeenten zijn de afgelopen jaren steeds vaker scanauto's gaan inzetten om wanbetalers op parkeerplaatsen vast te leggen. De auto's vervangen de parkeercontroleur die handmatig per kenteken moet controleren of er wel betaald is. 

Grote vangst

Voor burgers zijn de scanauto's een doorn in het oog. Het risico op een boete is groot: zo'n scanauto checkt in rap tempo kentekens. Dat zien ze ook bij Parkeerwekker. "Het is oneerlijk voor mensen, een systeem dat is ontwikkeld door bureaucraten en ingenieurs", zegt oprichter Luis Roman. 

Alleen al de gemeente Amsterdam inde in 2018 zo'n 30 miljoen euro aan naheffingen voor parkeren, meldde Het Parool

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Scanauto schrijft vaak onterecht boete uit, aanvechten loont'

Vergeten te betalen

Volgens Roman doet hij niets verkeerd met zijn Parkeerwekker. "Wij zijn erg voor het betalen van parkeerbelasting. Maar we zijn er voor de mensen die weleens vergeten te betalen." Het bedrijf achter de app zegt voor ruim 50.000 euro aan boetes te hebben voorkomen van bijna 800 gebruikers. Het platform telt nu duizenden gebruikers, over het precieze aantal wil Roman niet verder uitweiden.

Zo werkt Parkeerwekker. Zo werkt Parkeerwekker.

Mensen die 'vergeten' om te betalen? "Ja, iedereen maakt wel eens foutje. Ik vergeet ook weleens dat ik te hard rijd en dan ben ik ook blij dat een app aangeeft dat ik dat doe en een flitscontrole nader", verdedigt Roman.

De gemeente Amsterdam vindt dat de Parkeerwekker het parkeerbeleid ondermijnt. "De gemeente heeft betaald parkeren ingevoerd om optimaal gebruik te kunnen maken van de schaarse ruimte in Amsterdam en om de stad bereikbaar te houden. Als partijen in strijd met de regelgeving handelen, treden we daar tegen op. In het  geval van Parkeerwekker is de gemeente van mening dat deze dienst tegen stedelijke regelgeving en de doelen van het beleid ingaat", zegt een woordvoerder. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De 5 spelregels van... parkeren

'Moreel gezien onjuist' 

De kans dat de rechter de site verbiedt, is klein, schat voormalig landelijk verkeersofficier Koos Spee. "Moreel gezien vind ik de app onjuist. Als je een broodje gaat halen, moet je dat ook betalen. Toch zou het me verbazen als de rechter zegt: dit gaan we verbieden." 

Verbieden is volgens Spee een te zware maatregel, omdat de gemeente het gebruik van de site ook kan ontmoedigen. Bijvoorbeeld door weer handmatig te gaan beboeten. "Dan heeft de parkeerwachter contact met het publiek en kan hij uitleggen waarom hij boetes uitdeelt." Ook kunnen parkeerwachters niet worden gescand door de site, waardoor ze de Parkeerwekker omzeilen.

De rechter doet binnenkort uitspraak. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore