Ondanks belofte

'Nog geen enkel alleenstaand asielkind uit kamp Moria opgenomen'

18 januari 2021 05:46 Aangepast: 18 januari 2021 05:51
Vluchtelingenkinderen in voormalig opvangkamp Moria Beeld © ANP

Het kabinet beloofde vorig jaar honderd vluchtelingen uit kamp Moria op te vangen, nadat daar een enorme brand uitbrak. Daar blijkt weinig van terechtgekomen. Er is zelfs nog geen enkel alleenstaand kind naar Nederland gekomen.

Dat schrijft NRC na gesprekken met voogdijinstelling Nidos. Het blijkt lastig om kinderen te vinden die jonger zijn dan veertien jaar en daarnaast kans maken op een verblijfsvergunning in Nederland. Dat zijn de voorwaarden van het Moria-akkoord.

Reisbeperkingen

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie vertelt in de krant dat er daarnaast nog andere problemen zijn. Zo is het ministerie 'helaas afhankelijk van de ontwikkelingen rond Covid-19 en beperkingen die in Nederland én in Griekenland gelden'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Staatssecretaris tegen plan om vluchtelingen op te halen uit Moria

Er was destijds al veel kritiek op het zogenoemde Moria-akkoord. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloten om honderd mensen uit het afgebrande kamp naar Nederland halen, maar die honderd vluchtelingen zouden afgaan van de 500 vluchtelingen die jaarlijks naar ons land worden gehaald.

Linkse partijen noemden dat 'handjeklap met slachtoffers' en een actiegroep besloot de vluchtelingen dan maar zelf te gaan halen. Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol wilde echter niets van dat plan weten

Kwetsbare vluchtelingen

Wel zijn er inmiddels 49 kwetsbare vluchtelingen in Nederland gearriveerd, maar een deel van hen verbleef nooit in kamp Moria. Er is nog geen enkel minderjarig asielkind opgevangen, terwijl Nederland beloofde er vijftig op te vangen. Mogelijk arriveert er deze week één Syrisch jongetje in Nederland, vertelt een betrokkene aan het NRC.

Een woordvoerder van Vluchtelingenwerk Nederland zegt tegen de krant dat het Moria-akkoord 'geen verlichting voor de noodsituatie' is gebleken. "Terwijl de kampen op de Griekse eilanden zo snel mogelijk moeten worden ontruimd zien we met verbazing hoe in Nederland ijverig een politiek probleem boekhoudkundig wordt opgelost."

Bekijk ook: Iram (13) wil na brand in Kamp Moria nog altijd dokter worden

"Het is er in de middag snikheet en in de nacht erg koud." De Afghaanse Iram (13) werd samen met haar familie dakloos nadat vluchtelingenkamp Moria in brand vloog. Haar droom om arts te worden is verder weg dan ooit, vertelde ze vorig jaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore