Openlijke geweldpleging

143 arrestaties na protest Museumplein: 15 zitten er nog vast

18 januari 2021 02:25 Aangepast: 18 januari 2021 07:00
Er werden gisteren 143 mensen gearresteerd op het Museumplein. Beeld © ANP

Vijftien mensen die gisteren werden aangehouden tijdens de demonstratie op het Museumplein zitten nog vast. Zij moeten in de cel blijven omdat zij worden verdacht van openlijke geweldpleging. Zeker 128 andere arrestanten mochten naar huis, maar zij krijgen waarschijnlijk wel een boete.

In totaal heeft de politie gisteren 143 mensen gearresteerd op het Museumplein. De betoging die daar plaatsvond was verboden, maar toch kwamen er zo'n 2000 demonstranten opdagen.

Noodbevel

Zij protesteerden tegen het kabinet Rutte en de coronaregels. Veel demonstranten hielden geen anderhalve meter afstand en droegen geen mondkapje. Daarom werd een noodbevel afgekondigd. Iedereen moest het Museumplein verlaten 'vanwege het gevaar voor de volksgezondheid'. Toen demonstranten daar niet naar luisterden, werden waterkanonnen ingezet.

Op de video hieronder is te zien hoe een enorme politiemacht het plein schoonveegt:

Volgens de gemeente Amsterdam was een groep van 200 tot 250 personen 'duidelijk uit op de confrontatie'. Ze zouden met straatstenen naar agenten hebben gegooid. "Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich."

Boete

De gemeente had vorige week overigens toestemming gegeven voor een demonstratie met vijfhonderd mensen in het Westerpark. Dat was volgens de organisatoren niet voldoende.

De zaken van de vijftien demonstranten die de nacht in de cel doorbrengen, zijn overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM). De 128 anderen, die naar huis zijn gestuurd, krijgen waarschijnlijk een boete. Het is nog niet duidelijk hoe hoog die boete zal zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grimmige sfeer op Museumplein na demonstratieverbod, waterkanonnen ingezet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore