Museumplein schoongeveegd

115 aanhoudingen bij verboden demonstratie Amsterdam

17 januari 2021 20:23 Aangepast: 17 januari 2021 20:30
De demonstratie was niet goedgekeurd. Beeld © ANP

Bij de verboden demonstratie op het Amsterdamse Museumplein tegen de coronamaatregelen zijn 115 mensen gearresteerd. De ME veegde het plein uiteindelijk leeg.

De betoging op het Museumplein was verboden, maar mocht wel in het Westerpark plaatsvinden. Toch kwamen er vanmiddag zo'n tweeduizend demonstranten naar het Museumplein toe om te demonstreren tegen het kabinet Rutte en de coronaregels. Veel demonstranten hielden geen 1,5 meter afstand en droegen geen mondkapje.

Volksgezondheid

Daarop werd een noodbevel afgekondigd. Iedereen moest het Museumplein verlaten 'vanwege het gevaar voor de volksgezondheid', schreef de gemeente Amsterdam op Twitter. Toen demonstranten daar niet naar luisterden, werden waterkanonnen ingezet. 

Uiteindelijk zijn 115 mensen aangehouden. Zeven van hen zitten vast wegens openlijke geweldpleging en de rest wegens het opzettelijk negeren van een bevel.

Op de video hieronder is te zien hoe een enorme politiemacht het plein schoonveegt:

De gemeente Amsterdam meldt dat een groep van 200 tot 250 personen 'duidelijk uit waren op de confrontatie'. Ze zouden met straatstenen naar agenten hebben gegooid. "Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich."

De politie moest in de straten rondom het Museumplein nog een aantal keer in actie komen, maar aan het begin van de avond was de situatie onder controle.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grimmige sfeer op Museumplein na demonstratieverbod, waterkanonnen ingezet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore