Ga naar de inhoud
'Nog op tafel'

Nog geen besluit over eventuele avondklok

Een lege Herestraat in het centrum van de stad Groningen. Beeld © ANP

Er is nog geen knoop doorgehakt over een eventuele invoering van een avondklok in Nederland. De optie ligt 'nog steeds op tafel', maar er is meer overleg nodig, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Vandaag spraken de betrokken ministers en deskundigen in het Catshuis opnieuw over de coronamaatregelen. Een vraag die op tafel lag, was de mogelijke invoering van een avondklok in Nederland. Na afloop van het beraad bleek dat er meer overleg nodig is. 

Beladen

Een avondklok, waarbij er na een bepaald tijdstip niemand zich meer op straat mag begeven, is in andere landen wel al ingezet in de strijd tegen het coronavirus. Maar in Nederland is het zeer beladen. De laatste keer dat er in hier een landelijke avondklok gold, was in de Tweede Wereldoorlog.

Deze
Lees ook:
Deze landen hadden al een avondklok: 'Alle leuke dingen worden moeilijker, dat is de bedoeling'

Ook in de Tweede Kamer is de mogelijke maatregel omstreden. Regeringspartij D66 is onder meer tegen. Ook de politiebonden zien een avondklok niet zitten, omdat ze die niet kunnen handhaven.

'Zeer ingrijpend'

Toch denkt het Outbreak Management Team dat een avondklok wel effect kan hebben. 'De avondklok is een zeer ingrijpende maatregel, maar wel een manier om het aantal contactmomenten, met name onder jongeren, te beperken', stond in een advies eerder deze week.

Eerder vandaag werd al bekend dat een vervroegde opening van het onderwijs er niet in zit  en dat het kabinet in gesprek gaat met bonden en werkgevers over het optuigen van een regeling voor betaald verlof voor ouders die voor hun kinderen nu thuis moeten blijven.

Basisscholen
Lees ook:
Basisscholen en kinderopvang blijven zeker tot 8 februari dicht