Ga naar de inhoud
'Grote teleurstelling'

Basisscholen en kinderopvang blijven zeker tot 8 februari dicht

Een leeg klaslokaal op een basisschool in Rijswijk. Beeld © ANP

De basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot zeker 8 februari. Dat heeft minister Slob van Onderwijs bekendgemaakt.

Scholen in het (speciaal) basisonderwijs zijn al sinds half december gesloten. Wel onderzocht het kabinet of het basisonderwijs en de kinderopvang toch eventueel eerder open konden, mogelijk vanaf 25 januari.

Dat zit er dus niet in, heeft het kabinet zojuist laten weten. Minister Arie Slob van Onderwijs noemt het een 'grote teleurstelling voor de kinderen, ouders, leerkrachten, en medewerkers van de kinderopvang'. De noodopvang blijft wel open voor kwetsbare kinderen en voor kinderen wiens ouders een cruciaal beroep hebben.

Dichthouden
Lees ook:
Dichthouden school valt ouders zwaar: 'Alle begrip, maar je gaat kapot'

"We volgen het OMT-advies", legt Slob uit. "Uit de eerste resultaten van onderzoek naar de werking van de Britse variant in relatie tot kinderen blijkt niet dat kinderen ontvankelijker of besmettelijker zijn dan bij de oude variant. Maar het aantal besmettingen is nog hoog, en los van de kinderen is er nog veel onzekerheid over de Britse variant. Het gaf ons niet de vrijmoedigheid om de scholen eerder open te doen."

De PO-Raad, de overkoepelende organisatie van basisscholen in Nederland, laat weten achter het kabinetsbesluit te staan. "De veiligheid van leerlingen en onderwijspersoneel staat altijd voorop." Wel maakt de Raad zich zorgen over de effecten van de lange schoolsluiting op de kinderen.

Zorgverlof

Aankomende week wordt er overleg gevoerd over een eventueel betaald zorgverlof voor ouders die hun baan combineren met thuisonderwijs voor kinderen. Dat coronaverlof moet stress en ernstige gezondheidsklachten zoals een burn-out voorkomen. 

"We zijn daarover in gesprek met werkgevers en de sociale partners", zegt de minister. Het coronaverlof is volgens Slob wel primair een verantwoordelijkheid van werkgevers. "Maar we zijn bereid om daar als kabinet financieel aan bij te dragen."

GroenLinks
Lees ook:
GroenLinks wil betaald coronaverlof voor ouders

Op 14 december werd bekendgemaakt dat de basisscholen en middelbare scholen hun deuren moesten sluiten, in ieder geval tot en met 19 januari. Dat nieuws kwam als verrassing voor ouders, kinderen en scholen. Toch gingen ze gelaten om met de sluiting, zo is te zien op dit schoolplein waar we destijds de meningen peilden:

Ouders over sluiten scholen: 'Het is niet anders'

02:19
Voor ouders, leerlingen en de scholen kwam de scholensluiting als een verrassing. "Als het moet, dan moet het."
Wat
Lees ook:
Wat weten we allemaal wel (en niet) over corona bij kinderen?