Ga naar de inhoud
Meerdere arrestaties

Grimmige sfeer op Museumplein na demonstratieverbod, waterkanonnen ingezet

Het Museumplein nadat de ME ingreep Beeld © Julie Hrudova

Ondanks een verbod kwamen vandaag toch meer dan duizend mensen samen op het Amsterdamse Museumplein voor een demonstratie. Toen het te druk werd, is besloten om het Museumplein leeg te maken. Toen de demonstranten niet wilden vertrekken, zette de politie waterkanonnen en paarden in.

"In naam van de burgemeester is de demonstratie vanaf nu ontbonden", klonk het iets na 14:00 uit de ME-wagens op het Museumplein, schrijft Het Parool. Onder de naam 'Nederland in Verzet', spreken betogers zich uit tegen premier Rutte, coronamaatregelen, de media en vaccins. Er werden geen mondkapjes gedragen en ook geen afstand gehouden. 

De dag begon gemoedelijk, maar na een tijdje sloeg de sfeer om. De politie deelde meerdere waarschuwingen uit, maar daar gaven de demonstranten geen gehoor aan. Even later moest de politie waterkanonnen en paarden inzetten. Er werd gevochten en vuurwerk en andere voorwerpen naar de politie gegooid. Verschillende mensen zijn gearresteerd, hoeveel is nog niet bekend.  

Vrijheid van meningsuiting

De Amsterdamse driehoek (burgemeester, justitie en politie) had eerder besloten dat de demonstratie wel mocht doorgaan, maar op advies van de GGD werd een maximum van 500 deelnemers ingesteld. Ook moest de demonstratie plaatsvinden in het Westerpark, omdat de bezoekersstroom daar beter te beheersen is. De organisatie besloot om het toch door te laten gaan op het Museumplein, met meer dan 500 mensen. 

Burgemeester
Lees ook:
Burgemeester Hilversum beëindigt demonstratie tegen coronaregels

"De driehoek respecteert de vrijheid van meningsuiting en wilde de demonstratie mogelijk maken maar vond het noodzakelijk voorwaarden te stellen vanwege de coronapandemie", schrijft de gemeente in een reactie. Demonstraties op andere plekken in de stad wilde de gemeente niet toestaan en heeft besloten om een noodbevel af te kondigen. Daarom is het tijdelijk niet meer toegestaan om op het Museumplein te zijn.