Ga naar de inhoud
Lange lockdown

Pabostudenten helpen ouders met thuisonderwijs: 'Tijd voor actie'

Laura startte een initiatief om ouders en pabostudenten aan elkaar te koppelen.

Het einde van de lockdown is nog niet in zicht, dus zitten ouders van schoolgaande kinderen met de handen in het haar. De noodopvang puilt uit, en lang niet elke ouder kan goed helpen met thuisonderwijs. Pabostudenten schieten nu te hulp: op Facebook bieden ze zich aan om bij gezinnen thuis te helpen.

"Ik kreeg ontzettend veel reacties", zegt pabostudent Laura Harbers. Zij bood vorige week vrijdag op Linkedin aan om ouders te helpen met thuisonderwijs, maar ze had niet verwacht dat de nood bij ouders zo hoog zou zijn. "Ik dacht: als één of twee gezinnen reageren: is dat voldoende. Ik had er niet bij nagedacht dat ik een heel groot pijnpunt in de samenleving had geraakt."

Vrees voor achterstanden

Sinds woensdag 16 december zijn de scholen voor de tweede keer sinds de coronacrisis gesloten. Kinderen van ouders met essentiële beroepen en kwetsbare kinderen kunnen naar de noodopvang, maar de rest van de kinderen volgt thuisonderwijs. Met filmpjes, videobellen en lespakketten proberen de scholen van alles, maar experts vrezen dat sommige kinderen enorme achterstanden oplopen. 

Halverwege december, toen de lockdown werd aangekondigd, zagen veel ouders het al niet meer zitten. Zeker in het speciaal onderwijs maakten ouders zich grote zorgen, vertelden ze toen aan RTL Nieuws:  

Ouders vrezen thuisonderwijs: 'Het is een ramp, écht een ramp'

02:30
'Het is een ramp, écht een ramp', vertelde een moeder aan RTL Nieuws. Haar kind wordt boos en agressief als ze lesgeeft, dus zag ze geen oplossing meer.

"Tijd voor actie", dacht Laura toen ze las dat veel ouders het niet meer zien zitten. Ze volgt haar pabo-opleiding en helpt op een noodopvang, maar op haar stage kon ze niet heel veel doen. Ze had tijd over, en bovendien: "Ik mis het contact met kinderen en het lesgeven aan de kinderen, dat is waarom ik de opleiding doe."

Ouders met handen in het haar

Op haar aanbod om te helpen kreeg Laura binnen korte tijd 11 reacties uit haar buurt, en de Facebookgroep die ze is begonnen om ouders en pabostudenten aan elkaar te koppelen telde binnen korte tijd meer dan 150 leden. Zelf had ze binnen twee uur contact met de ouders van de 7-jarige Stijn. Na een kennismakingsgesprek is afgesproken dat ze zo'n drie uur per dag helpt met onderwijs. 

Kinderopvang
Lees ook:
Kinderopvang en basisscholen blijven waarschijnlijk ook na 25 januari dicht

"Hij heeft een achterstand met lezen en schrijven. Zijn ouders zaten met de handen in het haar, want zijn achterstand werd thuis groter. En zij konden hem niet helpen. Ze werken allebei fulltime thuis, en daarnaast hebben ze er geen verstand van hoe je een leerachterstand het beste kunt aanpakken."

Laura heeft even met Stijn gesproken en ze bleken wel een klik te hebben. "Door stage en lessen vind ik mezelf capabel genoeg om kinderen te begeleiden. En ik pak eigen literatuur erbij om ze beter te helpen."

Hulp in het hele land

Laura vindt het enorm bijzonder dat haar oproep zo veel aandacht heeft gekregen. In korte tijd waren er al mensen in 17 verschillende gemeenten aan elkaar gekoppeld.

Maar ze wil graag meer mensen helpen. Ze heeft haar klasgenoten al gevraagd, maar hoopt nog meer mensen te bereiken. "Ik zoek nog meer studenten die willen helpen. De roep van ouders is gewoon heel groot."

Dichthouden
Lees ook:
Dichthouden school valt ouders zwaar: 'Alle begrip, maar je gaat kapot'