Tot 3 centimeter

Het sneeuwt maar door, maar pas op voor gladheid

16 januari 2021 19:22 Aangepast: 17 januari 2021 07:14
Een kind geniet van de sneeuw. Beeld © ANP / Remko de Waal

Sneeuwpoppen, sleetje rijden en sneeuwballen gooien, het kan allemaal in het westen van ons land. Het oosten moet nog even geduld hebben, maar de sneeuw is onderweg. "Maar pas op, op de meeste plekken is het lokaal erg glad op de weg."

Reinier van den Berg, meteoroloog bij Buienradar, kijkt al de hele dag uit het raam. "De wereld wordt langzaam wit", glundert hij. Maar spectaculair vindt hij het nog niet. "De sneeuw trekt heel relaxed over ons land."

In Zeeland vielen de eerste vlokken al rond het middaguur. Daar is het nu al uitgesneeuwd. "Maar we gaan in de rest van het land nog wel even door", zegt Van den Berg. "Er valt overal 1 tot 3 centimeter sneeuw."

Voor een sneeuwpop is er niet overal genoeg sneeuw, maar een paar sneeuwballen zijn er wel van te maken, merken deze kinderen:

Maar er is ook een keerzijde: de sneeuw zorgt voor gladheid op de weg, waarschuwt Van den Berg. Het KNMI geeft daarom code geel af voor het hele land. 

Het wordt gladder

"In Zeeland is het minder glad", legt Van den Berg uit. "Maar in de rest van het land kan het lokaal vanavond best glad zijn op de weg." In de loop van de nacht gaat de sneeuw over in regen en ijzel wat ervoor kan zorgen dat het nog gladder wordt. Oppassen dus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Te donker, te licht, te blauw? Zo maak je wél goede sneeuwfoto's

Als morgenochtend de gordijnen geopend worden, komen degenen in het westen in ons land van een koude kermis thuis. "Vannacht lopen de temperaturen in Zeeland en de andere kustprovincies op tot zo'n vijf graden. Dan is de sneeuw daar natuurlijk snel gesmolten."

In het oosten zouden ze meer geluk hebben. "Daar blijft het 's nachts vriezen, en komt er mogelijk in de ochtend nog een laagje sneeuw bij dat zeker tot de lunch blijft liggen, zeker in het noordoosten van ons land."

De temperatuur loopt op

De sneeuw verdwijnt snel door de hoge temperatuur. Morgen wordt het 4 graden in het noordoosten van ons land, en 7 graden in het westen. De dagen daarna valt geregeld wat regen en de temperatuur loopt verder op naar 10 tot 12 graden. 

Na vandaag, dus even geen sneeuw meer. Dan nog maar extra genieten van de sneeuwpret en de foto's. 

Op sommige plekken lag er genoeg sneeuw voor een sneeuwpop. Op sommige plekken lag er genoeg sneeuw voor een sneeuwpop.
Deze kinderen houden een sneeuwballengevecht in Maasdam. Deze kinderen houden een sneeuwballengevecht in Maasdam.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore