In week verdubbeld

​​​​​​​RIVM: zo'n 200 besmettingen met Britse coronavariant vastgesteld

16 januari 2021 14:07 Aangepast: 16 januari 2021 19:12
Een coronatest in Utrecht, waar de grootste teststraat van Nederland is gevestigd. Beeld © Robin Utrecht

Er zijn in ons land inmiddels 'om en nabij' de 200 gevallen van de Britse variant van het coronavirus geconstateerd. Dat is ongeveer een verdubbeling van het aantal gevallen vergeleken met een week geleden.

Dat zegt een woordvoerster van gezondheidsinstituut RIVM na een bericht in het AD

Omdat er maar bij een klein deel van de besmette personen een echte link naar het Verenigd Koninklijk is, mag worden aangenomen dat de Britse variant meer greep op Nederland krijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is wat we weten (en niet weten) van de Britse variant van het coronavirus

Gedacht wordt dat tussen de 1,5 en de 5 procent van de coronagevallen door de Britse mutatie komt, afhankelijk van de regio. Het RIVM hoopt aan het begin van de komende week met meer informatie te kunnen komen.

Mogelijk nieuwe golf

De Britse variant van het coronavirus kan in maart tot een nieuwe coronagolf in Nederland leiden, waarschuwde Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), gisteren ook al.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

LNAZ-voorzitter Kuipers: Britse coronamutatie mogelijk half maart dominant in Nederland

Volgens berekeningen kan half maart het punt worden bereikt dat meer Nederlanders de Britse variant hebben dan een andere variant. Meer dan 200.000 mensen tegelijk zouden dan besmet zijn en per dag zouden er aanzienlijk meer dan 10.000 mensen positief getest worden.

In de tweede helft van maart liggen in dat geval meer dan 3000 mensen in de ziekenhuizen. Nu zijn dat er 2500.

Water aan de lippen

In Groot-Brittannië zorgt de mutatie al weken voor grote problemen. Britse ziekenhuizen kunnen de patiëntenstroom bijna niet meer aan, zo is te zien in onderstaande video van eerder deze week. "Ik huil als ik thuiskom", vertelt een zorgmedewerker.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore