Bestuurder onder invloed

Automobilist loopt weg na ongeval, laat medepassagier zwaargewond achter

16 januari 2021 14:19
Beelden van kort na het ongeval in Midwoud. Beeld © Inter Visual Studio

De politie heeft een 23-jarige man uit Medemblik aangehouden die gisteren als bestuurder van een personenauto in Midwoud (Noord-Holland) met een bestelbus in botsing zou zijn gekomen.

Daarbij raakte een passagier van de aangehouden man, een 25-jarige inwoner van Medemblik, zwaargewond.

Onder invloed

De bestuurder van de auto was na het ongeval te voet weggegaan, en liet zijn medepassagier dus zwaargewond achter. 

De politie vond de bestuurder van de personenauto later terug. Hij bleek gewond te zijn en is overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling. Daarna is hij overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Hij was onder invloed.

Strafbaar

"Het wegrijden van de plaats van een verkeersongeval is strafbaar", zei politiewetenschapper Jaap Timmer in een eerder interview op deze site.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doorrijden na aanrijding: 'Hoe langer je wacht, hoe zwaarder de straf'

"In de eerste plaats moet je je identiteit kenbaar maken als je betrokken bent bij een verkeersongeval. En ten tweede mag je iemand niet in hulpeloze toestand achterlaten na een ongeluk." 

8100 euro boete

Los van de vraag of iemand schuld heeft aan een verkeersongeval en daarvoor mogelijk (zwaar) gestraft wordt, kan diegene ook vervolgd worden voor het wegrijden na het ongeluk.

Het gaat dan om een boete tot maximaal 8100 euro of een gevangenisstraf tot drie maanden. Ook kan het rijbewijs voor maximaal vijf jaar worden ingenomen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore