Ga naar de inhoud
Hennep knippen

Kamermeerderheid wil onderzoek naar criminelen in de zorg: 'Dit is veel groter dan we dachten'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Een Kamermeerderheid van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie wil dat er een landelijk onderzoek komt naar de inzet van zorgcliënten voor criminele activiteiten. "Dit is een verschrikkelijk lek in de zorg en het is veel groter dan we dachten", zegt Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) tegen RTL Nieuws.

Gisteren kwam naar buiten dat Nederlandse zorgorganisaties kwetsbare cliënten inzetten voor criminele activiteiten. Dat was de conclusie van een schokkend rapport, waaruit blijkt dat in drie jaar tijd alleen al in Twente 22 van dit soort criminele zorgbedrijven actief waren. Het is vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg, stellen de onderzoekers.

Kwetsbare cliënten worden bijvoorbeeld ingezet als loopjongens in de drugshandel. Anderen moeten hennep knippen, als onderdeel van hun dagbesteding. Bij een zorginstelling waar onderdelen van een hennepkwekerij werden gevonden, zijn ook signalen van seksuele uitbuiting.

Slachtoffers gemaakt

"Ik schrok echt van dit rapport", zegt Van Toorenburg. "Zie je wel, ik heb hier dus niet voor niets vaker op gewezen. Hier worden ook slachtoffers gemaakt." Van Toorenburg wil graag dat er een landelijk onderzoek komt. "Dit rapport gaat nog maar over een kleine regio, met al zoveel casussen. Het is tijd om de stofkam erdoorheen te halen en te kijken waar dit nog meer speelt. Het is belangrijk dat er een landelijk onderzoek en landelijke expertise komt." 

De
Dossier:
De onderwereld in jouw buurt

'Winst maken over de rug van kwetsbare patiënten'

VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius pleit ook voor een landelijk onderzoek. "Het is totaal onacceptabel dat criminelen nietsontziend misbruik maken van kwetsbare patiënten om over hun rug winst te maken. Om dit aan te pakken moeten we weten hoe groot de omvang is, dus meer onderzoek is zeker nodig." 

Yesilgöz-Zegerius vindt dat politie, justitie en de Inspectie 'flink aan de bak' moeten. "We zullen minister Grapperhaus hier zeker op bevragen en volgen."

Tips

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws doet meer onderzoek naar malafide zorgverleners. Weet jij meer over criminele zorgverleners in Twente of in de rest van het land? Laat het ons dan weten via onderzoek@rtl.nl of bekijk hier hoe je anoniem met ons in contact kunt komen.