Morgen zeldzame sneeuw

Winters worden steeds minder wit: waar is de sneeuw gebleven?

15 januari 2021 15:34 Aangepast: 15 januari 2021 15:35
Winter bij de Afsluitdijk, 1982. Beeld © ANP

Morgen wordt in heel Nederland sneeuw verwacht: in het hele land valt vanaf morgenmiddag zo'n 2 tot 5 centimeter. De laatste keer dat het in het hele land sneeuwde, was alweer twee jaar geleden. Waarom is sneeuw een zeldzaamheid geworden?

Op 22 januari 2019 was het voor het laatst dat het landelijk sneeuwde, zegt Marjon de Hond van Buienradar. "Van tijd tot tijd valt er wel ergens sneeuw, zoals afgelopen week nog in Vaals, maar dat het overal in Nederland sneeuwt, zoals morgen, dat is bijzonder."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Morgen sneeuw in het hele land, sommigen kunnen 's middags sneeuwballen gooien

Het aantal dagen met sneeuw is flink afgenomen, blijkt uit cijfers van het KNMI. In De Bilt heeft het KNMI de afgelopen tien winters gemiddeld tien dagen per jaar sneeuw gemeten. En dat is niet per se sneeuwpoppenweer: ook een paar natte vlokken tellen mee.

Vroeger sneeuwde het een stuk vaker: in de jaren negentig waren er in De Bilt gemiddeld 19 dagen met sneeuw en nog verder terug waren dat er zelfs bijna 30, tussen 1950 en 1980.

Dat sneeuw een zeldzaamheid is geworden, komt door de klimaatverandering. Marjon de Hond: "Het wordt steeds warmer. Daardoor worden de winters ook korter: de eerste vorst komt steeds later in het jaar, en in de lente wordt het eerder weer warm."

Gemiddeld genomen is de winter zelfs een maand korter dan vroeger, berekende Buienradar eerder.

Zonder vocht geen sneeuw

Er zijn dus minder dagen met kans op sneeuw, maar ook de omstandigheden die nodig zijn om sneeuw te vormen, komen minder vaak voor. De Hond: "Als het flink koud is, komt die koude tegenwoordig vaak vanuit het oosten. Maar die lucht komt over land en is dus droger. En zonder vocht heb je ook geen sneeuw."

Schaatsen in een besneeuwd landschap, 1985. Dit is inmiddels een oud-Hollands tafereel. Schaatsen in een besneeuwd landschap, 1985. Dit is inmiddels een oud-Hollands tafereel.

Dus verandert Nederland steeds minder vaak in een wit winterwonderland. Morgen is dat wel het geval: in de loop van de middag begint het in het zuidwesten van het land te sneeuwen, en de sneeuw trekt langzaam over het land.

De lol is wel van korte duur: zondagmiddag gaat het dooien en regenen, en is de sneeuw dus snel weer weg.

In Limburg hadden ze afgelopen week meer geluk. Daar viel zo'n 10 centimeter sneeuw. Goed voor mooie sneeuwpoppen, zoals in deze video te zien is:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore