Toename bezoek

RIVM-onderzoek: minder vertrouwen in aanpak corona, vaccinatiebereidheid stijgt

15 januari 2021 15:00 Aangepast: 16 januari 2021 14:06
Een Brit wordt ingeënt tegen het coronavirus (Foto: AFP) Beeld © AFP

Minder Nederlanders lijken vertrouwen te hebben in het coronabeleid van de overheid. In november was nog 58 procent (zeer) positief over de manier waarop de coronacrisis werd aangepakt, rond de jaarwisseling was dat nog maar 45 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en GGD's onder ruim 51.000 Nederlanders dat rond de jaarwisseling is gedaan.

Flinke toename bezoeken

Ook als Nederlanders ons land vergelijken met andere landen is de afname fors: in november vond 43 procent van de Nederlanders nog dat we het in vergelijking met andere landen (veel) beter deden, maar rond de jaarwisseling vond nog maar 21 procent dat dit zo was.

Uit het onderzoek blijkt dat er in de kerstvakantie een flinke toename was van mensen die elkaar bezochten: 73 procent van de deelnemers ontving minimaal één keer bezoek per week, tegenover 60 procent in november en 45 procent in april tijdens de eerste lockdown.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Waarom het nationale vaccinatieschema wekelijks kan veranderen

Overdracht virus

Volgens Marijn de Bruin, hoofdonderzoeker van het RIVM, komt dat omdat veel mensen tijdens de kerstvakantie vrij namen en daardoor ook vaker met elkaar afspraken. "Het was niet zo dat men zich per se minder aan de bezoekadviezen hield, maar dit soort gedrag draagt wel bij aan de overdracht van het virus."

Ook hield nog maar 44 procent 1,5 meter afstand tijdens de bezoeken, tegenover 56 procent in november. Volgens De Bruin hadden Nederlanders rond de feestdagen dan ook te kampen met een dilemma.

"De meeste mensen zouden het heel erg vinden anderen te besmetten, maar tegelijkertijd wilden ze ook graag hun familie en vrienden blijven zien", zegt hij. "Mensen hebben nu eenmaal behoefte aan sociale contacten. We zagen ook dat afstand houden bij bezoek thuis van familie en vrienden in deze periode slecht lukte. Dat bleek echt moeilijk te zijn. Tijdens de eerste coronagolf lukte mensen dit veel vaker."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Coronabesmettingen door familie in week na kerst flink gestegen

Onduidelijkheid vaccinatiebeleid

Over de afname van het vertrouwen in het overheidsbeleid zegt De Bruin dat daarin misschien toch de onduidelijkheid rond het vaccinatiebeleid een rol speelt.

Wat die vaccinatie betreft, uit de cijfers blijkt dat de bereidheid van Nederlanders om zich in te laten enten een stuk gestegen is. Nu zou 80 procent zich laten vaccineren, tegenover 62 procent in november. Onder ouderen is de vaccinatiebereidheid het hoogst.

Al met al is er volgens de onderzoekers nog steeds een breed draagvlak voor de coronamaatregelen en lijkt de 'coronamoeheid' niet zo groot te zijn dat 'de urgentie en naleving afnemen'.

Bekijk ook: Zo werkt de nieuwe variant van het coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore