Ga naar de inhoud
Docenten overleden

Bonden roepen op: 'Houd bij hoeveel leraren met corona in ziekenhuis belanden'

Ter illustratie: desinfectiemiddel bij de ingang van een klaslokaal. Beeld © ANP

Verschillende onderwijsbonden doen een dringende oproep aan het RIVM om bij te houden hoeveel onderwijsmedewerkers in het ziekenhuis belanden met corona. Dat laten de bonden weten aan RTL Nieuws. Zij stellen dat deze cijfers cruciaal zijn om onder meer te bepalen of scholen weer open kunnen.

Nu publiceert het RIVM wekelijks cijfers over hoeveel medewerkers in het onderwijs besmet zijn geraakt met corona. Hierbij wordt niet vermeld hoeveel medewerkers in het ziekenhuis belanden en hoeveel medewerkers aan het virus overlijden. Dat moet anders, vindt onder meer vakbond CNV Onderwijs, die ruim 50.000 leden vertegenwoordigt.

'Meer feitenkennis nodig'

"Er is heel veel emotie in dit debat, dat is heel logisch en menselijk",  laat een woordvoerder weten. "Maar als er meer feiten worden gepubliceerd, kan dat helpen om met die emoties om te gaan. Met meer feitenkennis kan gerichter gehandeld worden."

Basisscholen
Lees ook:
Basisscholen en kinderopvang blijven zeker tot 8 februari dicht

Alleen het publiceren van besmettingscijfers is niet voldoende, vindt de vakbond. "Zeker nu we in een onzekere situatie zitten door de Britse coronavariant, hebben onderwijsmedewerkers echt behoefte aan meer informatie."

'Leraren baseren zich op onvolledige informatie'

Peter Althuizen, voorzitter van de onderwijsvakbond Leraren in Actie (LIA) is het daar mee eens. Hij stelt dat door meer informatie bij te houden, leraren en onderwijsondersteunend personeel een betere afweging kunnen maken over het wel of niet fysiek lesgeven aan kinderen. 

"Op dit moment baseren leraren die fysiek onderwijs uitvoeren zich op onvolledige informatie. Volledige informatie kan leraren mogelijk overtuigen om te kiezen voor het helemaal stoppen met fysiek onderwijs." Volgens hem is de enige uitzondering dan nog de opvang op school voor kinderen met een kwetsbare achtergrond en kinderen van ouders uit cruciale beroepen.

Docent
Lees ook:
Docent Bart moest met corona naar ic: 'Mondkapje op school is minste wat je kunt doen'

Hoeveel besmette docenten er in het ziekenhuis zijn beland en hoeveel er van hen zijn overleden, is dus niet algemeen bekend. Wel is er een burgerinitiatief gestart waar scholen en docenten zelf een melding kunnen doen van een dergelijk voorval.

Docenten overleden

Dit scholenmeldpunt stelt dat er zeker negen docenten zijn overleden aan het coronavirus. Mocht het aantal kloppen, noemt LIA-voorzitter Althuizen dit schokkend. "We vragen ons dan nog harder en in alle oprechtheid af waarom dit cijfer niet landelijk wordt bijgehouden."  Het RIVM wil niet op die cijfers reageren en laat aan RTL Nieuws weten: "Wij doen geen uitspraken over aantallen overleden docenten."

Ook de Algemene Onderwijsbond (AOb) met ruim 80.000 leden, wil dat de overheid deze cijfers gaat bijhouden. "Natuurlijk moet er rekening gehouden worden met de privacy van de medewerkers, maar deze cijfers zijn belangrijk", laat een woordvoerder weten. "En dan gaat het niet alleen om ziekenhuisopnames van docenten, maar ook om bijvoorbeeld conciërges en ander ondersteunend personeel. Zij staan allemaal in de frontlinie."

Het RIVM laat desgevraagd weten dat er op dit moment geen plannen zijn om de dataset die nu beschikbaar is voor het onderwijspersoneel uit te breiden met meer informatie.