Code geel

Morgen sneeuw in het hele land, sommigen kunnen 's middags sneeuwballen gooien

15 januari 2021 09:30 Aangepast: 15 januari 2021 10:57
Twee jaar geleden werd in Amsterdam deze prachtige sneeuwpop gemaakt. Beeld © ANP

De winter heeft ons land bereikt: morgen wordt het hele land bedekt door een witte sneeuwdeken. De sneeuw begint morgenmiddag in het zuidwesten en trekt dan langzaam over het land.

"In het zuidwesten kan zo'n vijf centimeter sneeuw vallen", zegt Martijn Dorrestein van Buienradar. "In de rest van het land is dat twee á drie centimeter."

De sneeuw komt in de loop van de middag ons land binnen, zegt Dorrestein: "In Rotterdam kun je 's middags sneeuwballen gooien, voordat het donker wordt. Halverwege de avond bereikt de sneeuw Groningen."

Code geel

Het KNMI geeft een weerwaarschuwing (code geel) voor het hele land af voor morgenmiddag. Door die sneeuwval kan het glad worden, waarschuwt het weerinstituut.

Vorig weekend sneeuwde het flink in het zuiden van Limburg. Daar viel toen een laag van wel tien centimeter, waardoor je sneeuwpoppen kon maken en goed kon sleeën. Dat kun je zien in deze video:

Lang kunnen we dit weekend niet genieten van de winterse sfeer. "Zondagochtend is het nog wel wit", zegt Dorrestein, "daarna wordt het beduidend warmer, een graad of zes, en valt er af en toe regen. Dan is de sneeuw dus snel weer weg."

Herfstachtig

Volgende week wordt het weer herfstachtig, met veel wind en regen. 

Pas dit weekend wel op voor gladheid, waarschuwt Dorrestein: "Het wordt koud, ook vannacht al. Op natte weggedeeltes kan het dus flink glad worden."

Bekijk de sneeuwkaart van Buienradar:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Historisch pak sneeuw en ongekende kou in Spanje: 'Waanzinnig dit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore