Betrouwbaarheid apps

Psychische klachten? Appwijzer helpt bij vinden digitale steun

15 januari 2021 07:06 Aangepast: 15 januari 2021 10:00
Beeld © iStock

Door de coronacrisis worstelen veel mensen met hun psychische gezondheid, en om die te verbeteren bestaan er verschillende apps. Maar, welke daarvan zijn kwalitatief goed en betrouwbaar? Een zogeheten appwijzer van de Nederlandse ggz en MIND moet vanaf vandaag uitkomst bieden.

"We zien in deze coronaperiode dat meer mensen behoefte hebben aan een toegankelijke manier om hun mentale veerkracht te verbeteren", zegt Rimmert Brandsma, projectleider bij MIND, een organisatie die zich inzet voor verbetering van psychische gezondheid. "Er zijn hiervoor duizenden apps te vinden in de appstores."

Criteria 

Voor veel mensen ontbreekt het aan overzicht. Niet elke app is even goed. Vaak is bijvoorbeeld niet duidelijk of de apps zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens, zegt Brandsma. Volgens hem hangt de kwaliteit af van verschillende criteria. "Is er bijvoorbeeld wetenschappelijk bewijs voor de werking of zijn professionals betrokken bij de ontwikkeling?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek: coronacrisis kan voor psychische problemen zorgen

Door de ggz-appwijzer zijn de apps op basis van honderd van zulke criteria gerangschikt naar kwaliteit en betrouwbaarheid. Op de website zijn vijftig beoordeelde apps te vinden die de psychische gezondheid zeggen te kunnen verbeteren, van apps die helpen om beter te slapen tot apps die leren omgaan met angstklachten of stress. 

Coronacrisis

De apps werden getest door Nederlandse ervaringsdeskundigen en zorgverleners. "Ze kunnen erg waardevol zijn", zegt ervaringsdeskundige Lonneke Tomas. "Zelf gebruik ik er verschillende. Ik hoor nu vaak via-via van apps. Het is mooi dat iedereen kan zien welke er zijn en of ze veilig en betrouwbaar zijn."

Volgens psychiater Yvette Roke, betrokken bij de ontwikkeling van de appwijzer, is het belang van apps groter geworden tijdens de coronacrisis. "Door corona hebben we een enorme duw richting online behandelen gekregen", zegt zij. "Je kunt nu een veilige en goede keuze maken en cliënten verantwoord kennis laten maken met digitale hulpmiddelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als corona je tot wanhoop drijft: 'Mijn neefje zag alles wegglippen'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore