Gevolg pandemie

Oversterfte coronajaar 2020: 15.000 meer doden dan verwacht

15 januari 2021 00:39
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

In het jaar 2020 stierven 15.000 meer mensen dan verwacht, en dat komt vooral door de uitbraak van het coronavirus. Ook vorige week lag het aantal sterfgevallen weer hoger dan gebruikelijk, meldt statistiekenbureau CBS.

De onderzoekers hebben op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends ingeschat hoeveel mensen waren overleden bij normale omstandigheden. Zo konden ze bepalen hoeveel meer sterfgevallen er vorig jaar waren dan te verwachten viel.

Eerste golf

Vooral tijdens de eerste golf van het coronavirus in het voorjaar stierven veel mensen. Maar ook tijdens de hittegolf in augustus en tijdens de tweede coronagolf die begon in het najaar was de sterfte buitengewoon hoog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kuipers: geen enkel zorgsysteem kan snelle verspreiding Britse coronavariant aan

Vorige week overleden volgens een eerste schatting 4000 mensen, 650 meer dan normaal. Een week daarvoor lag het aantal sterfgevallen nog 800 hoger dan gebruikelijk.

Ouderen

Tijdens de tweede golf die nu gaande is, zijn tot dusver 8200 meer mensen komen te overlijden dan verwacht. Dit zijn vooral ouderen vanaf 80 jaar. Maar er zijn ook veel meer 65- tot 80-jarigen overleden dan normaal. De statistici krijgen pas later informatie over de doodsoorzaak en kunnen dan pas vaststellen hoeveel van deze mensen ook aan Covid-19 zijn overleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse variant coronavirus opgedoken in Fries verzorgingshuis

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore