Uitbraak

Britse variant coronavirus opgedoken in Fries verzorgingshuis

14 januari 2021 16:45 Aangepast: 14 januari 2021 19:52
Het wooncentrum in Surhuisterveen. Beeld © Noordernieuws

In een verzorgingshuis in het Friese Surhuisterveen is de Britse mutatie van het coronavirus opgedoken. 45 van de 83 bewoners en 40 medewerkers zijn positief getest op het coronavirus, bij twee van hen is het zeker dat het om de Britse mutatie gaat.

Begin januari bleken opvallend veel bewoners van 't Suyderhuys besmet met het coronavirus. Op dat moment werd toevallig ook een steekproef van het RIVM gedaan. Daaruit bleek dat twee mensen besmet waren geraakt met de Britse variant van het virus. Vervolgens werden ook de rest van de bewoners, 59 mensen, getest. "Van twee van mensen weten we zeker dat ze de Britse variant hebben", laat een woordvoerder van GGD Fryslân weten. "We doen nu onderzoek en sluiten niet uit dat daar meer mensen bijkomen. Het gaat om een flinke uitbraak."

Extra maatregelen

Het verzorgingshuis neemt extra maatregelen. De bewoners zijn sinds 8 januari in quarantaine op hun appartementen en mogen geen bezoek ontvangen. Medewerkers dragen mondkapjes, handschoenen, spatbrillen en schorten.

Jan Maarten Nuijens, voorzitter van KwadrantGroep, waar 't Suyderhuys onder valt, noemt het 'een grote schrik voor bewoners, familie en medewerkers'. Hoe het virus precies is binnengekomen is niet bekend. 

Ook de burgemeester van Achtkarspelen heeft gereageerd: "Het raakt ook onze omgeving, het dorp en de familieleden", zegt Oebele Brouwer. "Als gemeente ondersteunen we waar mogelijk. Wat we nu met elkaar moeten doen is gezamenlijk optreden tegen het virus en onze verantwoording nemen. Dus heeft u klachten, doe dan een test en vermijd contact met anderen. We hebben al langere tijd te maken met corona, maar dit is van een andere orde."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona verandert verpleeghuizen in spookhuizen: 'Veel onmacht en verdriet'

Maandag begint de vaccinatie van bewoners van verzorgingstehuizen, twee weken eerder dan gepland. Volgens een woordvoerder van branchevereniging van organisaties in de (ouderen)zorg ActiZ is dat 'geen moment te vroeg' nu de veel besmettelijker Britse variant ook in een woonzorgcentrum is aangetroffen.

Hij stelt dat diverse bestuurders van andere ouderenzorgcomplexen in Nederland vrezen dat ook bij hen bewoners met de Britse variant zijn besmet. "Dat is buitengewoon zorgelijk, maar ook onvermijdelijk omdat deze mutatie buiten de huizen nu steeds vaker wordt aangetroffen."

Bekijk ook: Zo werkt de nieuwe variant van het coronavirus

In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt. Deze mutatie zou sinds september actief zijn en is ook in Nederland al gesignaleerd. Gezegd wordt dat de nieuwe variant ook besmettelijker zou zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore