Ga naar de inhoud
Vaccinatie huisartsen

Huisartsen zijn woedend op De Jonge: 'Kom afspraken na'

De huisartsen zijn kwaad op minister Hugo de Jonge. Beeld © ANP

Huisartsen zijn woedend op minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). De Jonge zou zijn afspraken met de huisartsen over het eerder vaccineren van die groep niet nakomen.

Voorzitter Ella Kalsbeek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) schrijft dat in een brief aan minister De Jonge die in handen is van RTL Nieuws.

Felle bewoordingen

Tijdens het laatste Kamerdebat over de corona-aanpak ontkende De Jonge dat er een afspraak zou zijn met de huisartsen over het eerder vaccineren van deze groep. Ook wekte hij de suggestie dat de LHV niet de huisartsen zou vertegenwoordigen.

In ongemeen felle bewoordingen veegt Kalsbeek in haar brief De Jonge de mantel uit. De huisartsen hebben zijn woorden 'met ongeloof aangehoord' en zijn 'zeer gekrenkt'.

Ook
Lees ook:
Ook huisartsen worden met voorrang gevaccineerd

Loyale partner

Volgens haar zijn er wel degelijk afspraken gemaakt, die ook zijn vastgelegd in brieven aan de Tweede Kamer en in verslagen van bestuurlijke overleggen. "Wij zijn als LHV steeds een loyale partner voor u geweest", aldus Kalsbeek.

Daarom eist ze dat De Jonge zijn afspraak nakomt en 'nu 15.000 Pfizer vaccins beschikbaar stelt voor de huisartsen en medewerkers in de huisartsenspoedzorg'.

Betrouwbaarheid bewijzen

Vanavond komt de ledenraad van de LHV bijeen. Kalsbeek eist dat De Jonge voor half acht vanavond zijn uitspraken rectificeert.

"Dat kan helpen onze achterban er van te overtuigen dat u wel betrouwbaar bent in het nakomen van uw afspraken en hen serieus neemt", aldus de boze LHV-voorzitter.

Waarom
Lees ook:
Waarom het nationale vaccinatieschema wekelijks kan veranderen

Bekijk hier: wanneer krijg jij het coronavaccin?

03:23
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.