Ga naar de inhoud
Toeristen opgelet

Deze apen op Bali weten precies wat ze moeten stelen, en wat ze kunnen krijgen

Een makaak met een gestolen bril bij Uluwatu-tempel. Beeld © AFP

Weleens op Bali geweest? Het eiland dat behoort aan Indonesië wordt - in normale tijden - overspoeld door toeristen, en daar weten de apen goed gebruik van te maken. Uit nieuw onderzoek blijkt zelfs dat ze echt precies weten wat ze doen.

De makaken die zich ophouden bij de Uluwatu-tempel op het eiland zijn in al die jaren van menselijk bezoek volleerde zakkenrollers geworden. In tegenstelling tot menselijke zakkenrollers geven ze je de waardevolle spullen wel terug, maar daarvoor moet je wel over de brug komen.

Telefoons, portemonnees en brillen

Vooral mobiele telefoons, portemonnees en brillen zijn het doelwit van de apen, die volgens hoofdonderzoeker Jean-Baptiste Leca heel goed weten dat dát de producten zijn waar mensen veel waarde aan hechten.

Een
Lees ook:
Een van de beroemdste selfies ooit - maar aap krijgt geen auteursrecht

Leca zei tegen The Guardian dat deze apen 'expert zijn geworden in het stelen van onoplettende toeristen, die niet hebben geluisterd naar het advies van de medewerkers van de tempel'. Het advies is altijd om waardevolle spullen in dichtgeritste tassen te bewaren en die tassen dicht bij je lichaam te houden.

Eten als vergoeding

Maar de makaken weten niet alleen wát ze moeten stelen, ze weten ook wat ze ervoor terug zouden moeten krijgen. Voor spullen die meer waard zijn, willen de apen ook een hogere beloning (bijvoorbeeld eten) voordat ze terugkeren bij de rechtmatige eigenaar. Bij spullen die minder waard zijn, gaan de apen sneller akkoord met de aangeboden vergoeding.

Inwoners
Lees ook:
Inwoners Thaise stad kunnen huis niet uit vanwege agressieve apen

Soms moet er flink worden onderhandeld voordat een toerist zijn spullen terugkrijgt. De langste onderhandeling die de onderzoekers zagen, was 25 minuten.

Aangeleerd gedrag

Voor het onderzoek van de Universiteit van Lethbridge in Canada werd 273 dagen gefilmd bij de tempel. Hoofdonderzoeker Leca: "Stelen en onderhandelen is een vorm van culturele intelligentie. Dit gedrag is aangeleerd en wordt in deze populatie van apen al minimaal 30 jaar in stand gehouden."