Ga naar de inhoud
Een paar centimeter

De sneeuw komt eraan: 'Groot deel van het land wordt wit'

Archieffoto Beeld © ANP

In Zuid-Limburg was het afgelopen week al raak, maar komend weekend kan bijna heel Nederland er waarschijnlijk van genieten: sneeuw! Gooi je ingekochte wortels dus even niet door het eten, die fungeren straks heel goed als neus in een sneeuwpop.

Vooral zaterdag is de kans groot dat je tijdens een wandeling meerdere witte creaties zult aantreffen. De neerslag komt zaterdagmiddag namelijk om een uur of 2 vanuit het westen ons land binnen, zegt William Huizinga van Buienradar.

Eerst regen en natte sneeuw

Huizinga: "Dat begint dan nog met een mengeling van regen en natte sneeuw, maar dat gaat over in sneeuw die blijft liggen. Later in de middag en begin van de avond zal er op veel plekken sneeuw vallen."

 

Bekijk ook: Madrid bedekt onder historische laag sneeuw

02:21
Het is wel terecht dat wij nu wat sneeuw krijgen. Zelfs Madrid werd wit deze week.

In het westen van het land zal waarschijnlijk de meeste sneeuw vallen, zo'n vijf centimeter wordt daar nu berekend, zegt Huizinga. "In het oosten zo'n drie centimeter. Op de Wadden wordt nu één tot twee centimeter berekend."

Vooral zaterdag een witte wereld

Geniet er vooral zaterdag en een deel van de zondag van, zegt Huizinga, want heel veel meer dan die paar centimeter wordt het niet. "Is het droog en misschien een paar graden boven nul, dan blijft de sneeuw wel even liggen. Maar als er regen valt, is de sneeuw snel weg en er vallen wel een paar buien zondag. Toch denk ik dat het best kan zijn dat we de zondag nog met een wit wereldje beginnen."

Geen
Lees ook:
Geen sneeuw, toch sneeuwpret: 'Mensen willen een witte winter'

Dat dus allemaal zaterdag en zondag, eerst moeten we nog een paar winterse dagen door. Vandaag wordt het niet veel warmer dan 3 graden, en ook morgen wordt het gemiddeld een graad of 2. Komende nacht kan de dubbele deken er weer op: "Het wordt gemiddeld -1 tot -3."

Komt de sneeuw eraan? Bekijk het op de sneeuwradar van Buienradar: