SP aan boord

Kamer wil verbod buitenlandse financiering moskeeën

14 januari 2021 00:43
Gebed in een moskee in Rotterdam. Beeld © ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat buitenlandse financiering van moskeeën wordt verboden. Op meerdere plekken in ons land worden moslims beïnvloed door organisaties en regeringen uit onvrije landen, concludeerde een speciale Kamercommissie eerder.

Ook de SP pleit voor een verbod op ongewenste financiering. De VVD, PVV, ChristenUnie, SGP en Forum voor Democratie zijn daarnaast voorstander van zo'n verbod, waarmee het op steun van een meerderheid kan rekenen.

Antidemocratische ideeën

Door de financiering krijgen antidemocratische ideeën vat op Nederlandse moslims, concludeerde de Kamercommissie in juni. Wie betaalt, bepaalt, zo werd gesteld in een rapport. "Feit is dat op zichtbare en onzichtbare wijze organisaties en regeringen van onvrije landen in de hoofden en harten van onze moslimgemeenschappen proberen te komen. Hierdoor kunnen parallelle gemeenschappen ontstaan."

De definitie van onvrije landen die de commissie hanteert zijn landen die de Nederlandse kernwaarden of vrijheden afwijzen, zoals de vrijheid van godsdienst of vrijheid van meningsuiting.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kamercommissie: buitenlandse lange arm heeft Nederlandse moskeeën in greep

"Het is verwerpelijk als buitenlandse organisaties onze jongeren vergiftigen met verwerpelijke ideeën, bijvoorbeeld dat vrouwen of homo’s minderwaardig zijn", zegt SP'er Jasper van Dijk. Hij komt met een voorstel omdat het kabinet "het laat afweten".

In reactie op de bevindingen van de Kamercommissie kwam het kabinet met een plan om burgemeesters en het Openbaar Ministerie (OM) meer macht te geven tegen ongewenste invloed uit onvrije landen.

Eigen voorstellen

Een verbod blijft voorlopig uit, hoewel het kabinet dat wel voornemens was in het regeerakkoord. Coalitiepartijen VVD en ChristenUnie komen daarom ook met eigen voorstellen. De PVV wil al jarenlang een verbod, terwijl de ChristenUnie het kabinet de afgelopen tijd meerdere keren opriep om haast te maken met een verbod.

Verantwoordelijk minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft aangegeven dat het lastig blijkt in te voeren, onder meer omdat het moeilijk is af te bakenen om welke landen het gaat. Over het algemeen wordt gesproken over landen als Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Belgisch naaktmodel over dreigende Turkse celstraf: 'Voor mijn familie is het schrikken'

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore