Onderzoekers onderscheiden

Sterrenkundigen uit Nederland slepen prijzen in de wacht

13 januari 2021 18:50 Aangepast: 13 januari 2021 20:15
Het sterrenstelsel NGC 300, zes miljoen lichtjaren verwijderd van de aarde. Beeld © ESA

Twee sterrenkundigen die in Nederland werken, hebben een internationale prijs toegekend gekregen. Anna Watts, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, heeft de Mid-Career Prize gekregen. Filippo Fraternali, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, kreeg de George Darwin Lectureship Award.

Watts, ook directeur van de Amsterdamse bacheloropleiding natuur- en sterrenkunde, laat aan de website Astronomie.nl weten dat ze blij is met de onderscheiding die haar werd toegekend door de American Astronomical Society. "Ik ben ongelooflijk vereerd. En deze prijs is natuurlijk ook te danken aan mijn team van onderzoekers."

Anna Watts Anna Watts

Neutronensterren

Watts houdt zich bezig met neutronensterren, en dan vooral met het enorme geweld dat zulke sterren doormaken: thermonucleaire explosies, sterbevingen en magnetische uitbarstingen. 

Ze is ook betrokken bij een aantal (ruimte)missies en doet veel onderzoek naar ruimtetelescopen.

Ontstaan sterrenstelsels

Filippo Fraternali krijgt zijn prijs van de Britse Royal Astronomical Society voor zijn onderzoek naar het ontstaan van sterrenstelsels. De hoogleraar uit Groningen kijkt vooral naar de samenhang tussen sterrenstelsels en hun omgeving.

Filippo Fraternali Filippo Fraternali

Volgens de Britse Royal Astronomical Society draagt zijn werk bij aan een beter begrip van het ontstaan en de ontwikkeling van sterrenstelsels. Fraternali bestudeert onder meer hoe sterrenstelsels groeien 'door materie op te nemen uit het intergalactische medium', schrijft Astronomie.nl.

Daarnaast is hij, zegt het Britse genootschap van sterrenkundigen, op wetenschappelijke congressen en andere bijeenkomsten een begenadigd spreker die opvalt door zijn duidelijkheid en zijn enthousiasme.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore