Twee keer testen

Sneltest wordt verplicht voor reizigers uit VK en Zuid-Afrika

13 januari 2021 15:05 Aangepast: 13 januari 2021 16:20
Reizigers op Schiphol. Beeld © ANP

Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika die met het vliegtuig of de ferry naar Nederland willen reizen, moeten binnenkort vóór vertrek naast een PCR-test ook een sneltest laten doen. De uitslag moet bij beide tests negatief zijn.

Dat laat het ministerie van Infrastructuur weten. De maatregel is bedoeld om de verspreiding van de nieuwe varianten van het coronavirus in Nederland tegen te gaan.

De sneltest kan op de luchthaven of bij de ferry-terminal gedaan worden. 

Geldt ook voor bemanningsleden

De verplichting gaat ook gelden voor vrachtwagenchauffeurs en voor de bemanning van ferry’s en vliegtuigen.

"De maatregel gaat op zeer korte termijn in", laat een woordvoerder van het ministerie weten. "Wij trekken hierbij op met Frankrijk en België."

Een negatieve PCR-test blijft daarnaast dus ook verplicht. Die mag maximaal 72 uur oud zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dagelijks 16 vluchten uit Engeland en Schotland: 'Test passagiers op Schiphol'

Dagelijks landen er zo'n 16 vluchten per dag uit het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment moeten reizigers een negatieve PCR-test laten zien.

Na de landing wordt vervolgens 'dringend' geadviseerd om tien dagen in quarantaine te gaan, al is de vraag hoeveel passagiers dat ook daadwerkelijk doen.

'Eén test is niet waterdicht'

Nu komt daar dus nog een extra (snel)test bij. In de Tweede Kamer werd ook al aangedrongen op een extra test. "Of je nou met vliegtuig, boot, auto of trein reist. Werkgevers van de chauffeurs moeten er voor zorgen dat ze dat regelen voor hun werknemers. En het kabinet moet zorgen dat er teststraten zijn bijvoorbeeld op Schiphol en op de kades", zegt Lilianne Ploumen van de PvdA.

Kamerlid Jan Paternotte (D66) wees erop dat de verplichte test in het land van vertrek, 72 uur van tevoren, niet waterdicht is. "Je kan daarna makkelijk het virus alsnog oplopen."

Extra check

Bovendien kan er te vroeg zijn getest. Als je nog in de incubatieperiode zit, zou je onterecht een negatieve uitslag kunnen krijgen en het virus vervolgens alsnog kunnen verspreiden.

De D66'er stelde overigens voor om de teststraat op Schiphol te gebruiken voor die tweede coronatest. Die wordt nu nauwelijks gebruikt. Hij zei er wel bij: "Zo'n tweede test mag van mij ook vlak voordat je het vliegtuig instapt. Het gaat mij om de extra check", zei Paternotte.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schiphol neemt maatregelen tegen drukte: 'Vlieg alleen als het noodzakelijk is'

Sommige partijen zien liever dat reizen uit het Verenigd Koninkrijk helemaal aan banden wordt gelegd. 

Suzanne Kröger van GroenLinks ziet het liefst dat er helemaal geen vliegtuigen met passagiers uit het Verenigd Koninkrijk in Nederland landen, een aantal uitzonderingen daargelaten. "Het is een kwestie van tijdrekken. Nu is nog echt een klein deel van de mensen besmet met de nieuwe variant. Dat kun je beter proberen zo klein mogelijk houden. En ondertussen zoveel mogelijk vaccineren."

De PvdA wil dat een quarantaineplicht wordt ingevoerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore