Ex-vriend

OM eist 2 jaar cel en jeugd-tbs voor verdachte doodsteken Megan (15)

13 januari 2021 14:15 Aangepast: 13 januari 2021 14:27
Bloemen voor het huis in Breda waar Megan werd doodgestoken. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag 2 jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen een 17-jarige jongen. Hij wordt ervan verdacht dat hij in 2019 de 15-jarige Megan heeft doodgestoken in Breda. De verdachte zou een relatie hebben gehad met het meisje.

Volgens het OM is bewezen dat de destijds 16-jarige ex-vriend de dader is. Het OM eiste daarom de maximale straf voor minderjarigen, dat is 2 jaar cel.

Jeugd-tbs

Ook wil het OM dat hij een PIJ-maatregel krijgt opgelegd. PIJ staat voor Plaatsing in een Inrichting voor Jeugddigen. Mensen vergelijken dit vaak met tbs voor minderjarigen. Een PIJ-maatregel kan maximaal zeven jaar duren

Eerder deze week begon de meerdaagse rechtszaak tegen de jongen die zijn 15-jarige klasgenootje Megan uit Breda zou hebben doodgestoken. Ze overleed op 19 augustus 2019 in de keuken van haar huis. Volgens vriendinnen hadden de verdachte en Megan een relatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte (16) die klasgenoot Megan (15) doodstak, spreekt van zelfverdediging

De dood van het meisje schokte Breda. Haar ouders deden gisteren hun verhaal tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. Hun slachtofferverklaringen zijn heftig en gaven blijk van intens verdriet.

'Nooit meer samen lachen'

"Mijn leven is hierdoor totaal verwoest", zei de vader van Megan. "Al onze toekomstdromen zijn voor altijd kapot. Nooit kunnen Megan ik meer samen eten, samen lachen, samen sporten, samen op vakantie gaan."

"Mijn verdriet is zo groot en intens dat ik er dagelijks onder gebukt ga. Er is op 19 augustus ook een gedeelte van mij doodgegaan. Genieten is voor mij niet meer vanzelfsprekend en overal zit opeens een zwart randje aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder doodgestoken Megan: 'Hoe kan ik ooit nog gelukkig worden?'

De moeder van Megan vertelde hoe ze hoorde dat haar dochter was doodgestoken, maar daarna niet naar haar toe kon. Ze moest het via de televisie volgen en mocht pas een dag later het lichaam zien.

'Niets anders dan huilen'

"Ik kon niets doen en dacht dat ik gek werd", vertelde ze gisteren.

"Pas op vrijdag mochten we haar lichaam zien, zielloos en koud. Een beeld dat voor altijd op mijn netvlies gegrift staat. Ik heb toen de kracht gevonden om haar te wassen en aan te kleden. Ik heb alle steekwonden gezien, ook heb ik gezien hoe ze zich verweerd heeft."

Bekijk ook: Breda rouwt om doodgestoken Megan

De mensen in de wijk en de directe buren zochten na de dood van het meisje troost bij elkaar.

Anderhalf jaar in voorarrest

De advocaat van de verdachte zei eerder dat zijn cliënt handelde uit zelfverdediging. De tiener zit nu bijna anderhalf jaar in voorarrest in een jeugdinrichting. Voor een minderjarige verdachte is dat opvallend. De rechtbank besloot dat de zaak zo ernstig was en de maatschappelijke impact zo groot, dat de verdachte de zaak niet thuis met bijvoorbeeld een enkelband kon afwachten. 

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak in de zaak.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo ziet het leven in jeugdinrichting eruit: 'Jongens hebben geen mobiel, wel heimwee'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore