'Veel hinder'

Geen mondkapje dragen? Dan ook geen salaris

13 januari 2021 13:54 Aangepast: 13 januari 2021 14:47
Niet de banketbakkerij uit het verhaal Beeld © ANP

Een medewerker van een banketbakkerij in Bilthoven die geen mondkapje wil dragen, krijgt terecht geen salaris meer. Dat oordeelde de rechtbank Midden-Nederland vandaag in een kort geding.

De man werkt sinds 2014 als bezorger en chauffeur bij de banketbakkerij. De eigenaren lieten hem vorig jaar in oktober weten dat al het personeel een mondkapje moest dragen op het werk. "Het is ff niet anders, samen pakken we het op!", aldus de banketbakker in een Whatsappbericht aan zijn medewerkers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook?

Mag mijn baas mij verplichten om een mondkapje op te doen?

'Hinder'

Maar de bezorger had hier geen zin in, omdat het mondkapje volgens hem voor veel hinder zorgde tijdens het uitvoeren van zijn werk. Ook beweerde hij dat hij voldoende afstand kon houden van collega's en een mondkapje dus niet nodig was. Dat hij in de auto geen mondkapje op hoefde, maakte volgens hem niets uit.

Het niet dragen van een mondkapje leidde eind oktober tot een 'verbale escalatie' met een collega en gesprek met zijn chef, zo valt te lezen in het vonnis. Zijn werkgever liet hem daarop weten dat hij zonder mondkapje niet meer op zijn werk mocht komen, en ook geen salaris meer kreeg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boze passagiers willen geen mondkapje op boten naar Waddeneilanden

Veilige werkomgeving

"Hoewel over de effectiviteit van het mondkapje wordt getwist, is het een maatschappelijk aanvaard middel", aldus de rechtbank vandaag. De rechter houdt het er dan ook voorlopig op dat het dragen van een mondkapje kan bijdragen aan de veiligheid en gezondheid.

De banketbakkerij moet zorgen voor een veilige werkomgeving en kan daarom haar medewerkers inderdaad een mondkapjesplicht opleggen. Ook het bedrijfsbelang telt mee, want de bakkerij moet medewerkers bij ziekte of quarantaine namelijk doorbetalen.

De man keert niet helemaal met lege handen terug uit de rechtbank. Hij krijgt namelijk nog wel achterstallig loon omdat hij de afgelopen zes jaar te weinig betaald heeft gekregen volgens de cao.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore