Coronacrisis

Van Dissel: contacten tussen huishoudens meer beperken

13 januari 2021 12:18 Aangepast: 13 januari 2021 12:33
RIVM-baas Jaap van Dissel in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

RIVM-baas Jaap van Dissel pleit voor extra maatregelen om verdere verspreiding van de Britse variant van het coronavirus in ons land tegen te gaan. Het gaat volgens Van Dissel dan vooral om maatregelen om contacten tussen huishoudens te beperken. Visites en feestjes blijken vaak oorzaken van verspreiding van het virus.

"Dat zien wij nu duidelijk als het zwakke punt. Hoe voorkom je dat mensen te veel bij elkaar op bezoek gaan?" vroeg Van Dissel zich vandaag af tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Door de introductie van de Britse variant in Nederland zou het virus zich veel sneller kunnen gaan verspreiden. Van Dissel vindt de situatie 'zeer zorgelijk'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Rutte: 'Ernstige zorgen over dreiging Britse variant coronavirus'

Zorgsysteem kan het niet aan

Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) maakt zich zorgen over de Britse variant. Hij zei tijdens de briefing dat het Nederlandse zorgsysteem een zo snelle verspreiding van het aantal besmettingen zoals nu in Engeland gebeurt door de nieuwe variant, niet aan kan. "Als de druk op de ziekenhuizen zo groot is, kom je altijd ergens tegen limieten aan", zegt

De Britse mutatie is niet schadelijker dan het huidige virus, maar lijkt wel een stuk besmettelijker. "Deze variant is een grote onzekere factor, een grote zorg". De verspreiding kan echt heel hard gaan, benadrukt Kuipers.

De mutatie is ook in Nederland opgedoken, er zijn op dit moment 96 besmettingen bekend. Als er geen nieuwe variant zou bestaan, zou Kuipers tevreden zijn over de daling die is ingezet. Eind januari zou het aantal patiënten in het ziekenhuis dan rond de 2000 uitkomen, is de berekening. Maar de instroom in ziekenhuizen is volgens Kuipers nu met 200 per dag nog wel 5 keer hoger dan de 40 per dag, die volgens de 'signaalwaarden' gewenst is.

Welke maatregelen

Van Dissel liet zich nog niet specifiek uit over welke extra maatregelen hij bedoelde. Hij wees wel enkele malen op de lockdown in Ierland, die nog strenger is dan in Nederland. Daar mogen mensen alleen nog voor 'essentiële verplaatsingen' hun huis verlaten.

Op dit moment is het kabinet serieus aan het overwegen om een avondklok in te voeren. Het kabinet heeft het OMT om een spoedadvies gevraagd.

De avondklok zou mogelijk gaan gelden tussen 20.00 en 04.00 uur. Uitzonderingen zouden alleen gelden voor mensen die moeten werken, tijdens calamiteiten en voor het uitlaten van huisdieren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is wat we weten (en niet weten) van de Britse variant van het coronavirus

Bekijk ook Rutte over Britse mutatie: 'Lijkt het virus zoals we kennen te verdringen'

De Britse mutatie van het coronavirus lijkt op weg de dominante variant in Nederland te worden. Dat verwacht premier Rutte.
Corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore