Nog langere lockdown?

OMT: op z'n vroegst in maart versoepelingen, aantal ziekenhuisopnames nog te hoog

13 januari 2021 12:16 Aangepast: 13 januari 2021 12:20
Een coronapatiënt wordt vervoerd in het ziekenhuis. Beeld © ANP

Dat we nog even moeten volhouden, bleek gisteren uit de persconferentie. De lockdown wordt met drie weken verlengd. Maar als het aantal ziekenhuisopnames niet sneller daalt, gaat het waarschijnlijk nog een stuk langer duren.

Dat meldt het Outbreak Management Team (OMT) in hun meest recente advies aan het kabinet. Daarin schrijven ze dat het aantal opnames in ziekenhuizen en op de intensive cares sinds enkele dagen lijkt te stabiliseren en zelfs licht daalt.

De meest recente cijfers laten zien dat er per dag gemiddeld 122 nieuwe coronapatiënten worden opgenomen in het ziekenhuis. Dagelijks worden 32,2 patiënten opgenomen op de ic's.

Routekaart

Maar om te kunnen versoepelen, moeten die cijfers flink omlaag, zo staat in de eerder gepresenteerde 'coronaroutekaart' van de Rijksoverheid te lezen.

Om terug te schalen naar het niveau 'zorgelijk', moeten de ziekenhuisopnames teruggebracht worden naar 40 per dag, het aantal ic-opnames mag niet hoger zijn dan 10.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Routekaart tegen verspreiding coronavirus: 'Volledige lockdown laatste stap'

In dat scenario zouden scholen, winkels en horeca weer (beperkt) open kunnen. Ook zou de maximale groepsgrootte omhoog kunnen.

Eind maart, in gunstigste geval

Maar dat niveau van ziekenhuisopnames en ic-opnames hebben we nog lang niet bereikt, heeft het OMT berekend. In het gunstigste geval daalt eind februari het aantal ic-opnames tot onder de 10, begin maart zou het aantal ziekenhuisopnames onder de 40 uitkomen.

Maar in deze berekeningen is het seizoenseffect (grondtemperatuur en luchtvochtigheid) niet meegenomen, dus waarschijnlijk worden de aantallen nog later bereikt.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is wat we weten (en niet weten) van de Britse variant van het coronavirus

Ook moet de invloed van de Britse variant van het coronavirus op onze besmettings- en ziekenhuisopnamecijfers nog beter onderzocht worden. In het algemeen wordt er van uitgegaan dat deze variant besmettelijker is, dus gunstig is het waarschijnlijk niet.

Bekijk ook: dit is de samenvatting van de persconferentie van gisteren

"Er is licht aan het einde van de tunnel, we komen hier samen doorheen", zei Rutte onder andere.
Miniatuurvoorbeeld
Volg hier ons liveblog:

Meer dan 10 miljoen Amerikanen ontvingen coronaprik

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore