Coronabesmettingen

Kuipers: geen enkel zorgsysteem kan snelle verspreiding Britse coronavariant aan

13 januari 2021 10:42 Aangepast: 13 januari 2021 11:44
Ernst Kuipers Beeld © ANP

Geen enkel zorgsysteem kan een zo snelle verspreiding van het aantal coronabesmettingen aan, zoals nu in Engeland gebeurt door de nieuwe variant van het coronavirus. "Niet in het Verenigd Koninkrijk, niet in Duitsland en ook niet in Nederland. Als de druk op de ziekenhuizen zo groot is, loop je altijd ergens tegen limieten aan", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), tijdens een briefing in de Tweede Kamer.

Kuipers praat de Kamerleden bij over de recente ontwikkelingen met het virus, maar zegt geen prognose te kunnen doen over de komende tijd vanwege de onvoorspelbaarheid van de Britse mutatie. Hij verwachtte dat de cijfers aan het einde van de maand lager zouden zijn, maar door de Britse variant, waarvan er bijna honderd gevallen bekend zijn in Nederland, durft hij die voorspelling niet aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Premier Rutte: 'Ernstige zorgen over dreiging Britse variant coronavirus'

Een grote zorg

De Britse variant van het coronavirus is niet schadelijker dan het huidige virus, maar wel een stuk besmettelijker. "Deze variant is een grote onzekere factor, een grote zorg". De verspreiding kan echt heel hard gaan, benadrukt Kuipers.

De mutatie is ook in Nederland opgedoken. Daar wordt nu extra onderzoek naar gedaan door grootschalige testen, onder meer in Lansingerland. "Dat soort data is nodig." Kuipers wees naar het advies dat wordt opgesteld door het OMT of er aanvullende maatregelen nodig zijn tegen de Britse variant.

Kuipers zei verder dat het tempo van de vaccinaties wat hem betreft omhoog moet. "We moeten zo snel mogelijk vaccineren, geen vaccins ongebruikt laten liggen. Er moet versnelling op komen", aldus de LNAZ-voorzitter. Door de Europese goedkeuring van het Moderna-vaccin heeft Nederland nu twee middelen ter beschikking tegen Covid-19. Voor de kerst keurde de Europese Commissie al een eerste coronavaccin goed, van BioNTech-Pfizer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is wat we weten (en niet weten) van de Britse variant van het coronavirus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore