Ga naar de inhoud
Kleine boerenbedrijven

Veel boeren hebben nog geen opvolger klaarstaan

Ter illustratie. Beeld © ANP

Veel boeren hebben nog geen opvolger klaarstaan. Vooral eigenaren van 55 jaar of ouder hebben vaak niemand gevonden om de boerderij over te nemen. Dit speelt vaker bij kleine boerenbedrijven dan bij grote boerderijen.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

55-plussers

De vraag wie de boerderij over kan nemen, speelt in veel landbouwbedrijven. Want van de 52.000 agrarische bedrijven die Nederland telt, worden er 27.000 gerund door een 55-plusser.

Zo'n 11.000 van die 55-plussers heeft iemand klaarstaan die het bedrijf kan overnemen als zij met pensioen gaan. Zo'n 16.000 hebben geen opvolger klaarstaan.

Daar
Lees ook:
Daar zijn de boeren weer, wat willen ze (van de koning)?

Bij grote landbouwbedrijven staat de opvolger vaak wel klaar als het bedrijfshoofd tegen de pensioenleeftijd is, in 70 procent van de gevallen. Bij middelgrote bedrijven is dat 50 procent. Kleine en zeer kleine bedrijven hebben de meeste problemen met het vinden van een opvolger.

Melkveebedrijven

Melkveebedrijven hebben relatief het vaakst al een opvolger klaarstaan, gevolgd door geitenhouderijen. De animo om het roer in een schapenbedrijf over te nemen is gering.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.