Ga naar de inhoud
250 euro

Boetes, celstraffen en locatieverbod na meenemen beeld Afrika Museum

Ingang van het Afrika Museum in Berg en Dal. Beeld © ANP

Vijf personen uit Frankrijk en België zijn vandaag veroordeeld voor het meenemen van een beeld uit het Afrika Museum in Berg en Dal. Het vijftal krijgt een geldboete van 250 euro.

Een van hen kreeg daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden. De vier anderen kregen een voorwaardelijke celstraf van 1 maand. Ook hebben ze een locatieverbod van 3 jaar voor het Afrika Museum en nog drie andere Nederlandse musea waar Afrikaanse kunst tentoongesteld wordt.

Koloniaal verleden

De groep nam op 10 september vorig jaar een beeld mee uit het museum en filmde de hele actie, om aandacht te vragen voor het koloniale verleden van onder andere Nederland en de misstanden die daarmee gepaard gingen.

Ook
Lees ook:
Ook de Gouden Koets staat ter discussie: 'Zet 'm in een museum'

In musea, zoals het Afrika Museum, staat veel werk dat in de koloniale tijd is geroofd en nooit is teruggeven. De activisten schreven destijds bij de livestream van hun actie: "Nederlanders hebben door het vernietigen en plunderen van Afrikaanse kunstwerken de inspiratiebron van onze kunstenaars en onze ambachtslieden opgedroogd."

'Ons erfgoed, ons thuis'

En: "Het Afrika Museum heeft bijna 450.000 stukken die zijn geplunderd en gestolen onder kolonisatie en slavenaanvallen. We brengen alles terug naar huis. Het is ons erfgoed en het is ons thuis." 

De livestream zag er toen zo uit:

Vastgelegd op beeld: activisten stelen beeldje uit Afrika Museum

01:47
De vijf liepen in eerste instantie zonder problemen het museum uit, maar werden niet veel later aangehouden door de politie.

Naast het Afrika Museum mogen de leden van de groep de komende 3 jaar niet in de publieke ruimte van het Tropen museum in Amsterdam, Museum Volkenkunde in Leiden en Het Wereldmuseum in Rotterdam komen. Het locatieverbod werd na de zitting van kracht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore