Politiegeweld

Vrijspraak voor hardhandig opgepakte man na onbetrouwbare verklaringen agenten

12 januari 2021 19:17 Aangepast: 12 januari 2021 20:49
Een rechter loopt door de gang van de rechtbank, ter illustratie. Beeld © ANP

Een 35-jarige man werd vandaag door de rechtbank in Arnhem vrijgesproken omdat de verklaringen van drie betrokken agenten niet betrouwbaar waren. De man zou op een agent zijn ingereden en zich verzet hebben bij zijn aanhouding. Met veel geweld werd hij vervolgens opgepakt.

De arrestatie werd gefilmd door omstanders. De Poolse man werd door agenten met de vuist en wapenstok geslagen, ook gebruikten ze pepperspray.

Vertrouwen rechtsstaat

Een getuige zei volgens De Gelderlander tijdens een eerdere zitting dat het politiegeweld hem zo schokte, dat zijn vertrouwen in de rechtsstaat erdoor was aangetast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rotterdam wil 'onderste steen boven' over corruptie van Douane

Het Openbaar Ministerie eiste 9 maanden cel en een jaar rijontzegging tegen de man. Hij zou met zijn tractor in het Gelderse Eck en Wiel doelbewust op een agent zijn ingereden. De agent verklaarde dat hij net op tijd aan de kant kon springen.

Dat zou gebeurd zijn nadat de man staande werd gehouden omdat er iets mis was met zijn voertuig. Na een achtervolging zou de man een stopteken hebben genegeerd en zich verzet hebben bij zijn aanhouding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nauwelijks regels voor inzetten politiehond als geweldsmiddel'

De man gaf wel toe dat hij de agenten uitschold tijdens het incident, maar pas nadat de agenten hem hadden uitgescholden. De rechter oordeelde hard over de agenten en hun verklaringen. 

'Essentiële onderdelen weggelaten'

"Er zijn veel aanwijzingen dat essentiële onderdelen zijn weggelaten of anders omschreven dan ze echt hebben plaatsgevonden", volgens de rechtbank. "We kunnen hier niet doen wat we altijd doen: op het woord van de politie afgaan." Omdat er verder geen bewijs was tegen de man, werd hij vrijgesproken.

Bekijk ook: Etnisch profileren door politie, Divano weet er alles van

Het aantal klachten over discriminatie door de politie neemt toe. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore