Ga naar de inhoud
Moeilijke discussie

Moeder Julia zegt ja tegen de prik, dochter Esmee nee: 'Wil je me straks nog wel zien?'

Vaccinatie van zorgpersoneel in Eindhoven, ter illustratie. Beeld © ANP

Het coronavaccin kan gezinnen in tweeën splijten. Moeder Julia (48) komt nu het huis niet uit vanwege een chronische ziekte. Ze wil zo snel mogelijk die prik. Haar dochter Esmee (22) wil zich juist niet laten inenten. Hoe moet het verder, bijvoorbeeld met het contact tussen oma en kleinzoon? Beiden doen hun verhaal.

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het bijzondere is dat Julia en Esmee (hun echte namen zijn bekend bij de redactie) elkaar niet in de haren vliegen hierover. Ook al is de situatie zwaar en de angst voor het virus groot, ze blijven met elkaar praten. Zo hopen ze een inspiratie te zijn. Want ze kennen allebei gezinnen waar het er niet zo vredig aan toegaat als de discussie losbarst over wel of niet vaccineren.

Julia: 'Ik kon haar besluit eerst niet geloven' 

"Mijn dochter stuurde me een filmpje door waarin een medewerkster van het RIVM haar twijfels en ongenoegen uit over coronavaccin. Ik moet je zeggen: ik vond het een uitermate dom en simpel filmpje. Esmee vertelde erbij dat ze het vaccin niet ging nemen. Ik werd boos en belde haar meteen op. 'Dus vanwege zo’n filmpje neem jij dat besluit?'"

"Mijn dochter heeft een kindje van elf maanden. Ze doet mijn boodschappen, omdat ik door mijn chronische ziekte kwetsbaar ben en zo weinig mogelijk naar buiten ga. Ze woont eigenlijk bij mij, maar is nu het grootste gedeelte van de week bij haar vriend, ook de vader van haar zoontje. Uit angst dat ze mij het virus geeft."

Waarom
Lees ook:
Waarom krijg je het coronavaccin via een prik (en niet via een pil of drankje)?

"Ik kon daarom haar besluit eerst niet geloven. Al die maanden doen we zo’n moeite. Hoeveel langer kan ik mijn dochter en kleinzoon door haar besluit niet dicht bij me hebben?"

"Ze schrok van mijn reactie. Het was meer dan dat ene filmpje, zei ze. 'Mama, ik hoop niet dat het problemen tussen ons gaat veroorzaken. Wil je mij nog wel zien als ik me niet laat vaccineren?'"

"Ik moet even kijken hoe het loopt, heb ik gezegd. Ze was bang dat ik zou zeggen dat ik afstand wilde nemen. Maar dat doe ik niet. De vaccinatie moet bespreekbaar zijn. Ieder is vrij om te beslissen, om z’n eigen keus laten maken." 

Esmee: 'Eng om nu al te beslissen' 

"Toen ik hoorde dat het eerste vaccin er was, had ik zo mijn bedenkingen en ik zag dat anderen die ook hadden. Toen heb ik het op tafel gegooid: 'Mam, ga jij het wel doen? Ik ga het denk ik niet doen, tenzij er tegen de tijd dat ik aan de beurt ben meer over bekend is'."

"Ik ben ook best wel bang. Ik weet dat het een gevaarlijk virus is. Als ik bij mijn moeder thuiskom, dan hou ik bewust afstand. Geen kussen of knuffels. Ik kom eigenlijk alleen buiten voor boodschappen of een ommetje, heel af en toe komt een vriendin op bezoek."

"Maar voor mij is het: ik ben jong, ik heb geen onderliggende ziekte. Ik wacht liever af tot we meer weten over die vaccins. Ze zijn zo snel ontwikkeld. Ik vind het best eng om nu al te beslissen, terwijl we er vrij weinig over weten."

Bekijk ook: Hoe veilig is een supersnel coronavaccin?

04:48
Welke stappen zijn er nodig om een vaccin op de markt te brengen, en welke stappen gaan nu sneller? We leggen het uit in deze video.

Esmee: "Ik ben niet tegen vaccinaties, ik laat mijn zoontje gewoon inenten. Maar de prikken die hij krijgt gaan al generaties mee. Ik ga me niet met iets laten vaccineren waarvan straks misschien blijkt dat het niet heeft geholpen. Daar pas ik voor. Ik geloof echt niet die vergaande dingen die ik op Facebook zie, maar ik wacht tot wordt gezegd dat het zeker nut heeft."

"Mijn moeder kiest ervoor het wel te doen, wie ben ik om daar iets van te zeggen?"

"Het is natuurlijk logisch dat ze bang is voor de gevolgen van mijn besluit. Ik heb geprobeerd haar gerust te stellen: 'Als jij het neemt ben jij waarschijnlijk redelijk goed beschermd, dan is de kans minder groot dan nu dat ik het overbreng op jou. Straks kunnen we elkaar en jij je kleinzoon wel vaker zien'." 

"Ik hoop dat als mensen dit lezen ze iets beter gaan nadenken: laten we er geen ruzie om maken en mensen in hun waarde laten, je kunt niemand tot iets verplichten." 

81 procent kiest voor vaccinatie

Het percentage Nederlanders dat van plan is zich te laten vaccineren neemt steeds verder toe en is volgens een peiling van I&O Research (in opdracht van de NOS) nu 81 procent. Daarvan zegt 63 procent 'zeker' voor vaccinatie te kiezen en 18 procent 'waarschijnlijk'. De groep die zich niet ('zeker niet' of 'waarschijnlijk niet') willen laten inenten slonk naar 11 procent. 8 procent antwoordde 'weet ik niet' of 'weet ik nog niet'.

Hoe
Lees ook:
Hoe lang ben je beschermd na het krijgen van het vaccin?

Zo voer je een goede discussie

Hoe discussieer je op een goede manier over je meningsverschil over vaccineren? "Toon interesse en stel je open als een OEN - Open, Eerlijk en Nieuwsgierig", zegt Bernadette Keijzer, familie-mediator, conflictcoach en eigenaresse van Hello Mediator

Voorbeeldje, iemand die zich wil laten vaccineren, begint de discussie:

  • Toon interesse: wat maakt dat jij je niet wil inenten?
  • Luister...
  • Vat samen: Dus als ik jou goed begrijp, dan wil jij je niet laten inenten, omdat… (herhalen wat je de ander hebt horen zeggen)
  • Vraag door: Wat is het ergste dat er kan gebeuren als jij je wél laat inenten? Laat de ander vertellen, luister, vat samen en stel vervolgens de vraag: Wat is het ergste dat er kan gebeuren als jij je níet laat inenten?
  • Heb geen oordeel over wat de ander jou vertelt, geef geen mening en laat adviezen achterwege
  • Vraag of de ander jouw visie ook wil horen. Kom met objectieve criteria en leg uit waarom jij het wel wil. Sluit af met: ik hoop dat je van mening verandert, maar ik respecteer jouw keuze

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore