Corona-update, stel je vraag

Wat blijft er - over tientallen jaren - over van het coronavirus?

13 januari 2021 13:01 Aangepast: 17 februari 2021 14:30
Beeld © RTL Nieuws

Het coronavirus beheerst ons leven, en zal dat de komende maanden ook nog doen. Maar er komt een dag dat wij ons leven terugkrijgen en corona verdwijnt. Toch? Dat eerste ongetwijfeld, maar Ischa vraagt zich af of corona écht verdwijnt? We beantwoorden zijn vraag in de 199ste corona-update.

Dat is nog maar de vraag. Het zou namelijk zomaar kunnen zijn dat corona voorgoed een plekje op deze aarde weet te bemachtigen. De evolutie speelt daarin een grote rol.

Evolutie van het virus

De evolutie van het virus welteverstaan, niet die van Darwin, die betrekking heeft op mens en dier. En toch is het vergelijkbaar. "Als je denkt vanuit het virus, wil je niet dat de gastheer doodgaat, dan kan het virus zich niet meer voortplanten", zegt Patricia Bruijning, epidemioloog van het UMC Utrecht.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

En dus zou het meest logische scenario zijn, dat het virus op den duur minder mensen heel erg ziek maakt, maar zich wel makkelijk verspreidt. "Voor het virus is het het beste als mensen mobiel blijven, als jij in je bed moet blijven liggen omdat je ziek wordt, dan sterft het virus uit."

Vorige virussen en pandemieën

Gorben Pijlman is viroloog aan de Wageningen Universiteit, hij sluit niet uit dat ook andere coronavirussen, die nu slechts een verkoudheid veroorzaken, zijn begonnen als pandemie. "Het lijkt erop dat vorige coronavirussen via soortgelijke gebeurtenissen bij de mens zijn gekomen, dus dat er een overdracht via dieren is geweest. Dat weten we niet zeker want het is niet goed gedocumenteerd, maar het zou dus kunnen dat dit virus een verkoudheidsvirus wordt."

Als dat al gebeurt, is dat niet binnen enkele jaren, verzekert Pijlman. "Het kan tientallen jaren duren voordat je zo'n situatie bereikt", zegt hij. Het heeft dus geen zin hierop te hopen binnen de huidige pandemie. Die moet vooral ten einde komen door de vaccins die nu worden verspreid.

Het vaccin

En die vaccins kunnen nog weleens van invloed zijn op het uiteindelijke lot van het huidige coronavirus, Sars_Cov_2, om precies te zijn. Want het lijkt erop dat in 2021 de epidemie wordt neergeslagen met het vaccin. "En dan wordt de circulatie van het virus ineens een stuk minder." En daarmee verkleinen de kansen voor het virus in de toekomst.

Het kan dus twee kanten op voor het coronavirus. Óf het blijft voor altijd, in een mogelijk milde vorm, óf er wacht een zelfde soort aftocht als voor SARS, dat aan het begin van het millennium de kop opstak. "SARS is verdwenen. De ziektegevallen werden geïsoleerd, waarna het niet meer werd overgedragen."

Het huidige coronavirus doet wel één ding beter dan SARS, het verspreidt zich ook a-symptomatisch, dus door mensen die geen klachten hebben. Dat was bij SARS niet het geval.

Bekijk ook: dit is de vaccinatiestrategie voor de komende maanden

Het vaccin moet ons uit de pandemie trekken, dit is het plan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore