19.00 uur persconferentie

De Jonge: 'Volhouden, nog een paar ferme maanden voor de boeg'

12 januari 2021 13:15 Aangepast: 12 januari 2021 13:20
Zorgminister De Jonge Beeld © ANP

"We hebben echt nog een paar ferme maanden voor de boeg." Dat zei zorgminister Hugo de Jonge voorafgaand aan het crisisberaad van het kabinet over de coronacrisis.

Het kabinet maakt zich volgens De Jonge 'natuurlijk zorgen' over de nieuwe Britse coronavariant, die besmettelijker is dan het huidige virus. Hij wees op de situatie in Engeland: "Overvolle ziekenhuizen en in sommige wijken in Londen een besmettingsgraad van 1 op de 20 mensen. Dat is natuurlijk heel griezelig."

Hij waarschuwde dat we er ook in Nederland nog niet vanaf zijn. "We zijn begonnen met de vaccinatie. Dat is een hoopvol gegeven maar we mogen er niet uit afleiden dat we er al bijna zijn. We hebben echt een paar ferme maanden voor de boeg."

Avondklok

Dat geldt ook voor ondernemers, zegt hij. "Het zijn echt moeilijke maanden. We hebben het echt nog even vol te houden voordat we er zijn".

Over het bericht over een mogelijke avondklok zei De Jonge: "Alle opties liggen alle keren op tafel." Hij wilde er verder niet specifiek op ingaan. Vanavond zal De Jonge daarover in de persconferentie iets vertellen.

19.00 uur: persconferentie 

De persconferentie  van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge over de laatste stand van zaken rond de coronamaatregelen is live te volgen via deze website en RTL 4.

Vanavond om 19.00 uur volgt er opnieuw een persconferentie over de coronamaatregelen. De lockdown wordt met drie weken verlengd en versoepelingen lijken ver weg. "Door de Britse variant van het virus is men nu zeer voorzichtig", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

"De besmettingscijfers gaan gewoon nog niet hard genoeg naar beneden", vertelt hij. Dat de lockdown met drie weken verlengd zal worden, lekte afgelopen weekend na het Catshuis-overleg al uit. Data uit Groot-Brittannië laten zien dat de Britse variant hard om zich heenslaat en binnen een paar maanden dominant kan worden.

Basisscholen

Een grote vraag is welke invloed de aanwezigheid van de Britse variant heeft op wat het kabinet met de basisscholen en kinderopvang besluit te doen. Gisteren vertelden Haagse bronnen aan de redactie van RTL Nieuws dat de onderwijsinstellingen mogelijk op 25 januari de deuren weer kunnen openen.

Toch moeten we ook daar nog een slag om de arm houden, waarschuwt Lambie. "Het OMT-advies is nog niet duidelijk over de besmettelijkheid van de Britse variant voor kinderen", legt hij uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Britse mutatie nu dominant in Engeland, ziekenhuizen puilen uit

Ondertussen gaat het bij onze oosterburen ook nog niet de goede kant op. De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht dat haar land nog tot begin april in lockdown zal zitten. Dat zei ze volgens de krant Bild tegen parlementsleden van haar partij CDU/CSU.

"Als we er niet in slagen om de Britse variant van het virus te stoppen, dan hebben we tegen Pasen tien keer zoveel gevallen. We hebben nog acht tot tien weken aan harde maatregelen nodig", aldus Merkel volgens de krant.

Bekijk ook: Puzzelen met bedden voor coronapatiënten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore