Ga naar de inhoud
'Ambtsmisdrijf gepleegd'

Aangifte tegen vijf bewindslieden in toeslagenaffaire

Wopke Hoekstra tijdens de verhoren. Beeld © ANP

Een advocaat heeft namens twintig gedupeerden in de toeslagenaffaire aangifte gedaan tegen vijf betrokken ministers en staatssecretarissen. "Ze hebben zich schuldig gemaakt aan een ambtsmisdrijf", stelt advocaat Vasco Groeneveld.

Groeneveld deed aangifte tegen onder anderen de ministers Tamara van Ark (Medische Zorg), Wopke Hoekstra (Financiën) en Eric Wiebes (Economische Zaken). 

Naast de drie ministers heeft de raadsman Menno Snel, voormalig staatssecretaris van Financiën, en Lodewijk Asscher (voorheen minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in de aangifte betrokken. De aangifte is gedaan bij de procureur-generaal van de Hoge Raad, omdat het om bewindslieden gaat.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet bespreekt mogelijkheid aftreden vanwege toeslagenaffaire

De advocaat stelt dat de vijf strafrechtelijk verwijtbaar hebben gehandeld, door na te laten bepalingen in de wet uit te voeren. En dat was wel hun taak, zegt Groeneveld.

De bewindslieden hadden volgens de raadsman moeten voorkomen dat de Belastingdienst zich schuldig maakte aan zogeheten knevelarij en beroepsmatige discriminatie. Ook zijn artikel 1 van de Grondwet (het gelijkheidsbeginsel) en het Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind geschonden.

Vernietigend rapport

Het vernietigende parlementaire rapport dat in december over de affaire is uitgebracht, vormt de basis voor de aangifte. Volgens Groeneveld is gebleken dat de betrokkenen over zodanig verontrustende informatie beschikten dat zij hadden moeten ingrijpen.

"Zeker vanaf het verschijnen van het kritische rapport van de Nationale Ombudsman, onder de titel 'Geen powerplay maar fair play', in augustus 2017, stond het sein op rood", zegt Groeneveld. Maar ook eerder waren er al belangrijke signalen, stelt hij, maar ging het onrechtmatig invorderen door de Belastingdienst tot in elk geval eind 2019 door.

Bekijk ook: Gedupeerde toeslagenaffaire: 'Ze moeten de gevangenis in'

01:23
Tienduizenden ouders werden het slachtoffer van de toeslagenaffaire.

Groeneveld: "De bittere gevolgen voor deze groep slachtoffers klinken maar al te bekend: armoede, depressie, relatiebreuk, dakloosheid en een diep wantrouwen naar de overheid."

Niet vervolgd

Strafrechtelijke vervolging is geboden, vindt de raadsman, wegens de ernstige inbreuk op de rechtsorde en de rampzalige gevolgen voor de slachtoffers. "De norm moet bevestigd worden en het vertrouwen hersteld."

Vorige week maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het de Belastingdienst niet strafrechtelijk zal vervolgen vanwege de affaire. Meerdere ouders spanden daarop procedures aan om die vervolging alsnog gedaan te krijgen.

Asscher
Lees ook:
Asscher blijft PvdA-lijsttrekker ondanks rol in toeslagenaffaire