Dierenleed

'Kraambox' meest verhullende woord van vee-industrie: 'Het is een krappe kooi'

12 januari 2021 11:41
Een 'kraambox': een krappe kooi voor moeder varken. Beeld © Wakker Dier

Het woord 'kraambox' is door Wakker Dier uitgeroepen tot het meest verhullende woord uit de vee-industrie. De term komt uit de varkenshouderij.

De dierenwelzijnsorganisatie hield voor het eerst een zogenoemde 'eufemismeverkiezing'. Bijna 10.000 mensen hebben gestemd: 'kraambox' sprong met kop en schouders erbovenuit.

Geen beweging

Anne Hilhorst van Wakker Dier begrijpt het wel: "Bij het woord kraambox denk je aan warmte, zachtheid en moederliefde. Niet aan een krappe kooi die een moedervarken belemmert in de zorg voor haar biggen."

Volgens de organisatie brengen in Nederland bijna één miljoen moedervarkens een vijfde van hun leven door in deze kooien. "De zeugen kunnen hierin maar één stap voor- of achteruit doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aangifte tegen varkensslachterij over levend koken van varkens

Met 45 procent van de stemmen versloeg 'kraambox' onder meer 'oogsten' (25 procent) en 'ruimen' (20 procent). Ruimen is afmaken en oogsten slaat op het vergassen en villen van nertsen.

Wakker Dier nomineerde verder ook nog de woorden zomerregeling en koloniehuisvesting. 

"Door de vele eufemismen in de veehouderij vergeet je soms bijna dat het over levende wezens gaat. Of krijg je het idee dat dieren in de watten worden gelegd", zegt Hilhorst. "Het wordt tijd dat mensen het echte verhaal te horen krijgen."

Bekijk ook: Varkens mishandeld bij groot Nederlands slachthuis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore