'Doe het niet'

Mondkapje even aan achteruitkijkspiegel hangen? Beter van niet

12 januari 2021 10:52 Aangepast: 12 januari 2021 16:23
Mondkapjes aan de autospiegel.

Veel automobilisten doen het: ze hangen hun mondkapje aan de spiegel in hun auto. Veilig Verkeer Nederland ziet deze 'mondkapjestrend' ook en roept automobilisten op hiermee direct te stoppen. "Het is gevaarlijk. Je zicht moet helemaal vrij zijn en door niets belemmerd worden. Ook niet door mondkapjes."

In De Telegraaf roept motorplatform MotorNL automobilisten op om de mondkapjes niet aan de spiegel te hangen omdat dat voor gevaarlijke verkeerssituaties kan zorgen. Mensen op een motor of brommer verdwijnen achter het mondkapje van de automobilist, wat levensgevaarlijk kan zijn, stelt het platform.

Houd je voorruit vrij

Verkeersorganisatie Veilig Verkeer Nederland (VVN) onderschrijft die oproep. "Ook wij adviseren automobilisten dit niet te doen", zegt Ingrid Wester van de verkeersorganisatie. "Het hangende mondkapje belemmert je zicht en dat kan gevaarlijk zijn. Je moet je voorruit altijd vrij houden om zo goed mogelijk zicht te hebben op de weg en niets over het hoofd te zien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dode meeuw met mondkapje aan poot te zien in Rotterdams museum

Nog een probleem

Bovendien ben je minder goed zichtbaar voor andere weggebruikers, zoals fietsers of voetgangers. "Neem bijvoorbeeld een kruising. De andere weggebruiker kan minder goed oogcontact leggen omdat je als automobilist verstopt kan raken achter het mondkapje."

Het advies: leg het mondkapje in je dashboard of op je bijrijdersstoel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore