Kantoor- en restaurantpersoneel

'Niet-acute zorgmedewerkers kregen onbedoeld voorrang bij vaccineren'

12 januari 2021 00:40 Aangepast: 12 januari 2021 16:13
Beeld © ANP

Zorgpersoneel dat géén acute zorg verleent zou in meerdere instellingen toch al gevaccineerd zijn, terwijl medewerkers van verpleeghuizen nog wachten op een prik. Dat kantoor- en restaurantpersoneel in ziekenhuizen nu al is gevaccineerd, zou komen door verwarring na een brief van coronaminister Hugo de Jonge.

Dat meldt Nieuwsuur na gesprekken met meerdere zorginstellingen. De vaccinatiestrategie van de regering werd de afgelopen weken al zwaar bekritiseerd. Ondanks adviezen om ouderen eerst te vaccineren, koos Nederland ervoor om verpleeghuismedewerkers eerst een prik aan te bieden.  

Verpleegkundigen en artsen

Later werd besloten ook acuut zorgpersoneel voorrang te geven. Het gaat dan om verpleegkundigen en artsen die op de intensive care, spoedeisende hulp of corona-afdeling werken, maar ook om bijvoorbeeld ambulancepersoneel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom het nationale vaccinatieschema wekelijks kan veranderen

Volgens Nieuwsuur zorgde een brief van het ministerie van Volksgezondheid op 4 januari voor verwarring, waardoor medewerkers die eigenlijk later aan de beurt zouden komen nu toch al een afspraak voor een vaccinatie konden maken.

Geen controle

"We kregen een standaardbrief van het ministerie, die we moesten kopiëren voor onze mensen op ons eigen briefpapier", vertelt Andrea Reitsma, directeur van zorggroep Valuas. "Dat was erg makkelijk en er werd niet gecontroleerd of dat ook echt de mensen waren die aan de beurt zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaccinaties van start: eerste prik gezet bij verpleeghuismedewerkster Sanna

Het is niet duidelijk hoeveel niet-acute zorgmedewerkers voorrang hebben gekregen. De GGD zegt in een reactie dat 'werkgevers verantwoordelijk zijn voor de uitnodigingen en de controle daarop'.

Weer onduidelijkheid

Reitsma, die ook betrokken is bij SPOT, de vereniging die de belangen van kleinschalige thuiszorgorganisaties behartigt, zegt zich ernstige zorgen te maken. "De impact hiervan is groot. Het personeel in de verpleeghuizen staat toch al onder druk en als er nu weer onduidelijkheid komt, is dat niet goed."

Bekijk ook: dit is het plan voor de komende maanden

Er worden wat slagen om de arm gehouden, omdat de daadwerkelijke planning afhangt van de goedkeuring, werking, levering en distributie van de vaccins. Maar voor nu is dit de vaccinatiestrategie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore