Ga naar de inhoud
Lockdown verlengd

Vanavond persconferentie: 'Geen enkele versoepeling mogelijk'

Mark Rutte tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. Beeld © ANP

Vanavond om 19.00 uur volgt er opnieuw een persconferentie over de coronamaatregelen. De lockdown wordt met drie weken verlengd en versoepelingen lijken ver weg. "Door de Britse variant van het virus is men nu zeer voorzichtig."

Dat zegt politiek verslaggever Fons Lambie in aanloop naar de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. "De besmettingscijfers gaan gewoon nog niet hard genoeg naar beneden", vertelt hij.

Onzekerheden

Dat de lockdown met drie weken verlengd zal worden, lekte afgelopen weekend na het Catshuis-overleg al uit. Data uit Groot-Brittannië laat zien dat de Britse variant hard om zich heenslaat en binnen een paar maanden dominant kan worden.

Al kwamen daar gisteren vanuit Londen juist ook weer verwarrende berichten over. Uit nieuwe cijfers over het aantal patiënten in Britse ziekenhuizen zou namelijk blijken dat niet alleen de Britse coronamutatie flink rondwaart, maar ook het oorspronkelijke virus. Dat roept vragen op over de besmettelijkheid van de Britse variant, vertelde de Nederlander Marcel Levi gisteravond in de uitzending van Jinek:

Verwarrend nieuws over Britse variant coronavirus

04:47
Marcel Levi is directeur van meerdere Londense ziekenhuizen en praat je bij over de situatie in Groot-Brittannië.

De grote vraag is intussen wat het kabinet met de basisscholen en kinderopvang besluit te doen. Gisteren vertelden Haagse bronnen aan de redactie van RTL Nieuws dat de onderwijsinstellingen mogelijk op 25 januari de deuren weer kunnen openen.

Slag om de arm

Toch moeten we ook daar nog een slag om de arm houden, waarschuwt Lambie. Pas volgende week wordt een belangrijk onderzoek van het RIVM verwacht, dat essentieel zal zijn voor de heropening van de scholen.

"Het OMT-advies is nog niet duidelijk over de besmettelijkheid van de Britse variant voor kinderen", legt hij uit. Eerst moet aanvullend advies van het Outbreak Management Team (OMT) komen, pas dan zal duidelijk zijn of 25 januari een haalbare datum is.

Kabinet
Lees ook:
Kabinet hoopt basisscholen en kinderopvang op 25 januari te heropenen

Intussen hebben de 25 burgemeesters van de veiligheidsregio's gisteren aangedrongen op perspectief vanuit het kabinet. "Op dit moment steunen wij de lockdown, maar het gaat om daarna", vertelde voorzitter Hubert Bruls. "Mensen snakken naar een andere toekomst. Er is nu een gebrek aan perspectief."

Houdbaarheidsdatum

Mensen willen en kunnen niet meer binnen zitten, zei Bruls. "Er zit een houdbaarheidsdatum aan de maatregelen. Kijk maar naar afgelopen weekeinde. Het zonnetje scheen en iedereen gaat massaal naar buiten. Voordat de lammetjes in de wei rondspringen, moet er een ander perspectief zijn."

Live te volgen

De persconferentie om 19.00 uur is live te volgen via deze website en RTL 4.

Reisbeperkingen

Toch is het daar volgens Lambie nu nog te vroeg voor. Er is zelfs gesproken over verscherpingen van de maatregelen, nu de lockdown niet altijd even goed lijkt te werken. Zo worden er in Duitsland reisbeperkingen ingevoerd: mensen moeten in een bepaalde omtrek van hun woning blijven. "Volgens betrokken werkt dat in Nederland niet", zegt Lambie. "Daarnaast vergt het ook flinke handhavingscapaciteit."

Die handhavingscapaciteit veroorzaakt nu ook al problemen, erkenden de burgemeesters gisteren tijdens het Veiligheidsberaad. "Wij zien volle parkeerplaatsen bij veel bedrijven. Dat is echt anders dan in maart en april. Ook gaan mensen volop bij elkaar op bezoek", vertelde Bruls. De burgemeesters roepen mensen daarom op zich aan de maatregelen te blijven houden.

Avondklok

Ook de optie van een avondklok is langsgekomen als aanvullende coronamaatregel, zegt Lambie. Toch verwacht hij niet dat die er voorlopig komt, want er is nog altijd te weinig politiek draagvlak voor. "Meerdere fracties in de Tweede Kamer, zoals D66, verzetten zich daartegen", legt hij uit. Daarnaast is ook een avondklok lastig te handhaven. "En dat allemaal voor een maatregel waarvan het effect onduidelijk is."

Wel wordt er in het Catshuis voorzichtig over een avondklok gesproken, omdat 'alle opties al zijn geprobeerd'. "Het zou dus mogelijk kunnen zijn dat Rutte de Tweede Kamer vraagt of ze deze allerzwaarste maatregel van stal willen halen."

Bekijk ook: Burgemeester Lansingerland doet dringende oproep

02:48
Alle inwoners van de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland worden opgeroepen om zich te laten testen op het coronavirus. In de gemeente is een uitbraak van de Britse variant van het virus.