Rechtszaak begint

Verdachte (16) die klasgenoot Megan (15) doodstak, spreekt van zelfverdediging

12 januari 2021 07:30 Aangepast: 12 januari 2021 07:40
Bloemen voor het huis in Breda waar Megan werd doodgestoken. Beeld © ANP

Het wordt een spannende en zware week voor twee gezinnen uit Breda. Vandaag begint de meerdaagse rechtszaak tegen de destijds 16-jarige jongen die zijn 15-jarige klasgenootje Megan uit Breda zou hebben doodgestoken. Ze overleed op 19 augustus 2019 in de keuken van haar huis. Volgens vriendinnen hadden de verdachte en Megan een relatie.

De dood van het meisje schokte Breda. Het was de eerste schooldag na de vakantie, maar in klas 4 havo van het Onze Lieve Vrouwenlyceum bleef Megans stoel leeg. 'Gezellig druk, hulpvaardig, zorgzaam. Modebewust, je eigen stijl', zo beschreef de school het meisje later in een rouwadvertentie. Buren dachten vooral aan de moeder van Megan: "Die moet straks dat huis weer in. Zonder haar dochter."

Vrienden van de ouders van Megan zamelden geld in. Om de kosten van de uitvaart te betalen en ook om een nieuwe keuken te kopen voor haar moeder. Zij had besloten dat ze graag in het huis wilde blijven wonen waar ze zoveel goede herinneringen met Megan had gemaakt. Alleen de keuken moest wel worden vernieuwd, om het draaglijk te maken.

Slachtofferverklaring en gedragsdeskundigen

Vandaag is de eerste dag van de strafzaak. Op de agenda staat onder meer de slachtofferverklaring van de ouders van Megan. Ook komen deskundigen aan het woord die zich hebben verdiept in het gedrag van de inmiddels 17-jarige verdachte. Op woensdag volgt de strafeis en zal de advocaat van de jongen z'n pleidooi houden. 

"Mijn cliënt zal een beroep doen op zelfverdediging", zegt advocaat Martijn Houweling tegen RTL Nieuws. Verder wil hij niets kwijt.

112-gesprek van 19 minuten

Het telefoontje van de jongen met de alarmcentrale speelt een grote rol in de zaak. Enige tijd nadat hij was vertrokken uit het huis van Megan belde hij 112. Het gesprek duurde 19 minuten. De 112-medewerker weigerde eerst de opname vrij te geven, vanwege het medisch beroepsgeheim en de privacy van de 'patiënt', zoals dat heet. Afgelopen zomer, bijna een jaar na het overlijden van Megan, besloot de alarmcentrale het gesprek bij hoge uitzondering toch te delen.

De jongen zit nu bijna 17 maanden in voorarrest in een jeugdinrichting. Dat is opmerkelijk lang voor een minderjarige verdachte. Maar de rechtbank vond dat de zaak zo ernstig was en de maatschappelijke commotie zo groot dat hij bijvoorbeeld niet naar huis kon met een enkelband.

Achter gesloten deuren

Vanwege zijn jonge leeftijd is de strafzaak achter gesloten deuren. Bij eerdere voorbereidende zittingen zat de familie van Megan in een andere zaal dan de verdachte. Het was te moeilijk voor de ouders om vlak achter de jongen te zitten. Een tweede zaaltje met videoverbinding was toen een goede oplossing. Vandaag zit iedereen bij elkaar in één zaal, zegt de woordvoerder van de familie van Megan.

De maximale straf die je als minderjarige in het jeugdrecht kunt krijgen, is twee jaar gevangenisstraf. De kinderrechter kan daar overigens nog wel jeugd-tbs bovenop doen. 

Bekijk ook: Breda rouwt om doodgestoken Megan

Een dag na het overlijden van Megan (augustus 2019) zochten buren en meelevende stadsgenoten steun bij elkaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore