Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Waarom krijg je het coronavaccin via een prik (en niet via een pil of drankje)?

Beeld © RTL Nieuws

Sinds 5 januari wordt er in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus, maar waarom wordt het vaccin toegediend via een prik? Kan dat niet ook gewoon een pil of een drankje zijn, vraagt Caroline zich af. We beantwoorden haar vraag in de 198ste corona-update.

Uit een onderzoek van de universiteit van Tilburg bleek eerder dat minstens 35 procent van alle mensen prikangst heeft. Bijna 20 procent van de mensen die bang is voor naalden heeft eerder al aangegeven geen vaccinatie te durven halen, blijkt ook.

Voor al deze mensen zou het een uitkomst zijn als het coronavaccin ook beschikbaar zou zijn in een andere vorm, bijvoorbeeld een pilletje. Die gedachte is lang niet zo gek, weet viroloog Gorben Pijlman van de Wageningen Universiteit. Sterker nog, er wordt op dit moment al onderzoek naar gedaan.

Eerst even terug naar hoe het coronavaccin nu is, in de vorm van een prik. Waarom is dat eigenlijk? Omdat het heel effectief is, legt Pijlman uit. "Bij een prik spuit je het eiwit van een vaccin direct in een spier en dan gaan de immuuncellen er direct op af. Vervolgens presenteren die cellen het vaccin weer aan je immuunsysteem en ben je gevaccineerd".

Maag breekt het af

Als het vaccin via je mond binnen zou komen, zou het kunnen dat het vaccin minder goed werkt. Dat heeft te maken met de eiwitten in een vaccin en de zuurtegraad van je mond en maag. "Als je die eiwitten inslikt, worden ze door alle zuren in je maag afgebroken alsof het voedsel is en gebeurt er verder niks. Dat is dus niet zo'n handige methode. Wellicht werkt het als je een hele grote hoeveelheid vaccin oraal zou innemen, maar dat weten we nu nog niet."

Als
Lees ook:
Als je straks gevaccineerd bent, mag je dan meer?

Dat wil overigens niet zeggen dat vaccins per definitie niet via de mond toegediend kunnen worden. Er zijn volgens Pijlman veel vaccins die prima oraal werken, bijvoorbeeld het poliovaccin, dat via druppeltjes in de mond wordt toegediend. "Het hangt er vanaf welke ziekte je gaat bestrijden. Het poliovirus is een virus dat zich vermenigvuldigt in het maag- darmstelsel, dus dan is het logisch dat je het ook daar gaat bestrijden."

Het coronavirus is een zogeheten respiratoir virus, oftewel een virus in je luchtwegen. Het zou volgens Pijlman dus helemaal niet zo gek zijn om een vaccin tegen het coronavirus met een inhaler of een spray toe te dienen. Daar doet Wageningen Research nu ook al onderzoek naar. 

Vaccineren via de lucht

"Bij veel dieren wordt al via deze weg gevaccineerd. Kijk bijvoorbeeld naar kippen, die krijgen soms vaccinatie tegen de vogelgriep via het inademen van mist. Dan laten ze kuiken bewust door een gevaccineerde nevel lopen. Die kuikens ademen die lucht in en zijn via die weg dan zelf ook gevaccineerd tegen de vogelgriep."

Waarom er dan nu bij het coronavaccin toch is gekozen voor een prik in plaats van een inhaler? Dat heeft volgens Pijlman simpelweg te maken met tijd en kennis. Op dit moment wordt er nog volop onderzocht hoe zo'n vaccinatie via inademing zou kunnen werken. Prikken is daarentegen al efficiënt gebleken.

Bekijk ook: Wanneer krijg jij het coronavaccin?

03:23
In deze video leggen we uit waarom er nog veel onduidelijk is over wie wanneer wordt gevaccineerd tegen het coronavirus.