Besmettingscijfers blijven hoog

Grote zorgen om Britse coronavariant, onzekerheid over basisscholen

11 januari 2021 15:16 Aangepast: 11 januari 2021 15:55
Veel winkels zijn nog dicht in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat. Beeld © ANP

Dat de lockdown tot zeker 9 februari wordt verlengd, komt omdat de besmettingscijfers nog altijd veel te hoog zijn én omdat er grote zorgen zijn over de Britse mutatie van het virus. Uit eerste data blijkt dat die variant ook in ons land zo hard om zich heen slaat dat die mutatie binnen een paar maanden dominant wordt, melden Haagse bronnen aan RTL Nieuws.

Morgenavond zal het kabinet bekendmaken dat de huidige coronamaatregelen met drie weken worden verlengd, tot zeker 9 februari. Minister De Jonge en premier Rutte geven dan om 19 uur weer een persconferentie. Die is live te volgen op RTL4, RTL Z en onze website.

Zorgen om Britse variant 

"De zorgen zijn groot in Groot- Brittannië en die zorgen hebben we ook hier", zegt minister De Jonge vandaag. "Als die Britse variant, die zich in Engeland zoveel sneller lijkt te verspreiden, zich ook op Nederlandse bodem snel gaat verspreiden dan hebben wij ons daar ook in Nederland zorgen over te maken. Daarom moeten we het aantal besmettingen verlagen en die verspreiding van de Engelse variant vertragen."

Morgen komt De Jonge met meer duidelijkheid over de Britse variant. "Maar we weten dat die mutant op Nederlandse bodem is en waar die toe kan leiden."

Premier Rutte sprak afgelopen vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie ook al zijn zorgen uit over de Britse variant. "Het tekent zich nu nog beperkt af, maar je moet aannemen dat de Britse mutatie geleidelijk het virus zoals we dat tot nu toe kenden gaat verdringen", zei de premier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alle inwoners Lansingerland voor test opgeroepen na uitbraak Britse coronavariant

Onzekerheid rond scholen

Ook de scholen blijven de komende weken daarom dicht. Het kabinet zou voorlopig ook het basisonderwijs en de kinderopvang dicht willen houden, melden Haagse ingewijden.

Of de basisscholen eerder open kunnen, hangt onder meer af van het onderzoek van het RIVM naar de verspreiding van het virus onder basisschoolkinderen en de Britse variant. Maar dat onderzoek wordt pas volgende week verwacht. Experts vrezen grote onderwijsachterstanden, juist voor leerlingen die het toch al moeilijk hebben.

Aantal besmettingen nog te hoog 

Volgens minister Tamara van Ark is de situatie in de ziekenhuizen nog steeds zorgelijk. "Het gaat in de ziekenhuizen heel langzaam de goede kant op, maar het gaat niet zo snel als gehoopt. We hadden graag gezien dat de cijfers in de ziekenhuizen lager waren geweest."

Het aantal coronabesmettingen ligt ook nog altijd veel te hoog, gemiddeld rond de 7000 besmettingen per dag. Pas bij 3600 besmettingen per dag zijn 'lichte versoepelingen' mogelijk. 

Steunpakket fors uitgebreid

Het kabinet hakt morgen definitief de knoop door, ook over eventuele strengere maatregelen. Het beperken van reisbewegingen zoals in Duitsland gebeurt, ligt niet op tafel, zo valt te horen, omdat het moeilijk te handhaven is. 

Het financiële steunpakket voor de getroffen ondernemers wordt intussen fors uitgebreid. Daarover komt deze week meer duidelijkheid. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lockdown wordt verlengd, waarschijnlijk met 3 weken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore