Ga naar de inhoud
Schuldig

Hof: Sharleyne (8) werd van flat geduwd, bijna 10 jaar cel voor moeder

Een door haar vader gemaakte foto van Sharleyne. Beeld © Victor Remouchamps

De 41-jarige Hélène J. is door het gerechtshof in Leeuwarden schuldig bevonden aan de dood van haar 8-jarige dochter Sharleyne. Ze is veroordeeld tot een celstraf van 9 jaar en 9 maanden.

Dat is drie maanden minder dan het Openbaar Ministerie vorige maand had geëist. In 2018 sprak de rechtbank in Assen J. vrij wegens gebrek aan bewijs.

Black-out

Sharleyne werd in de nacht van 7 op 8 juni 2015 levenloos gevonden onderaan een flat in Hoogeveen. Ze woonde met haar moeder op de tiende verdieping. Volgens het hof kan het niet anders dan dat J. Sharleyne naar beneden heeft gegooid, of door toedoen van J. is gevallen. Voor een vooropgezet plan het kind te doden - en daarmee moord - zien de rechters geen bewijs.

J. zegt zich weinig te kunnen herinneren. Ze was wakker geworden door tocht van een openstaand raam. Vervolgens zag ze buiten haar enige kind onderaan de flat liggen. Toen kreeg ze een black-out, stelt J. Ze werd in verwarde toestand en met veel drank op aangehouden.

OM
Lees ook:
OM in hoger beroep in zaak Sharleyne

De advocaat van J. pleitte in het hoger beroep voor vrijspraak. Er kan volgens de raadsman niet worden uitgesloten dat Sharleyne is gesprongen of door slaapwandelen is gevallen. De argumenten van het OM voor een misdrijf zouden in zijn visie 'onvoldoende gewicht' hebben.

'Ik heb er vrede mee'

"Een hele opluchting", noemt Victor Remouchamps, de vader van Sharleyne, de uitspraak. "Aan de ene kant ben ik enorm blij en aan de andere kant enorm verdrietig. Deze zaak kent alleen maar verliezers. Het is een hele nare, verdrietige zaak. Al kreeg ze maar een jaar. Er is nu een dader, ik heb er vrede mee."

Bij de start van de rechtszaak in 2018 vertelde Remouchamps over de enorme impact van haar dood:

Victor
Lees ook:
Victor vecht om dood dochter Sharleyne zin te geven: 'Als we maar één kindje redden'

Vader Sharleyne: 'Ik zoek gerechtigheid voor mijn gedode dochter'

02:23
Sharleyne kwam om na een val van de tiende verdieping van een flat.