Kinderen vanaf 2 jaar

Alle inwoners Lansingerland voor test opgeroepen na uitbraak Britse coronavariant

11 januari 2021 15:00 Aangepast: 11 januari 2021 16:29
De basisschool in Bergschenhoek. Beeld © ANP

Alle inwoners van de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland worden opgeroepen zich te laten testen op het coronavirus, nu daar een uitbraak is van de Britse variant. Het gaat om ongeveer 60.000 mensen.

Onder de gemeente Lansingerland vallen Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek. Er wonen bijna 63.000 mensen, en de oproep om je te laten testen geldt voor iedereen vanaf 2 jaar.

Het is de eerste gemeente in Nederland die gevraagd wordt mee te werken aan grootschalig testen, melden de GGD Rotterdam-Rijnmond, gemeente Lansingerland en het Erasmus MC. Hiermee willen de autoriteiten beter zicht krijgen op de verspreiding van het coronavirus en de Britse variant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe weten de Britten dat de mutatie 70 procent besmettelijker is?

Er zijn steeds meer zorgen over de Britse mutatie, omdat die veel besmettelijker is dan eerdere varianten. Zieker word je er niet van, maar de vrees is dat de druk op de zorg toeneemt als het virus op zich heen grijpt, zoals in het Verenigd Koninkrijk gebeurt.

Basisschool Bergschenhoek

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet afgelopen woensdag weten dat al bij 50 mensen de nieuwe coronavariant is vastgesteld.

30 van hen komen uit Bergschenhoek en omgeving. Deze besmettingen houden verband met de uitbraak op een basisschool in Bergschenhoek, die eind december aan het licht kwam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Scholengemeenschap Lansingerland bezorgd over uitbraak Britse mutatie

Burgemeester Pieter van de Stadt werkt graag mee aan het onderzoek. "Deze aanpak is waardevol voor heel Nederland. Maar vooral ook voor de inwoners van Lansingerland om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verder kan verspreiden. Testen helpt daarbij. Ik roep alle inwoners op om zich te laten testen en zich strikt aan de regels te houden. In het belang van ieders gezondheid."

Dit gaat er gebeuren

Iedereen in Lansingerland krijgt vanaf woensdag 13 januari een uitnodiging door de brievenbus. Om te voorkomen dat er lange wachtrijen ontstaan bij het maken van de afspraak, is er een indeling gemaakt aan de hand van postcodegebieden. Er een speciaal landelijk nummer opengesteld om te bellen. Er is extra testcapaciteit georganiseerd, zodat inwoners snel en dichtbij kunnen worden getest. Hiervoor worden een aantal bestaande en mobiele testlocaties ingezet.

Bij personen die positief getest worden, wordt ook bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Inwoners die nu al klachten hebben worden opgeroepen zich direct te laten testen. 

Hoogleraar virologie Marion Koopmans van het Erasmus MC zei eerder er rekening mee te houden dat de mutatie zich over Nederland zal uitbreiden. Uit een steekproef onder 10.000 positieve tests blijkt dat de Britse variant op veel plekken in Nederland al aanwezig is. 

Zo is er in Amsterdam een cluster van meerdere besmettingen. Een aantal van de mensen bij wie de Britse variant is ontdekt, was in het Verenigd Koninkrijk geweest, maar niet iedereen.

Bekijk ook: zo werkt de nieuwe variant van het coronavirus

Koopmans zegt nu dat dit onderzoek helpt de verspreiding van de Britse variant te vertragen, omdat inwoners die het virus onder de leden hebben - met of zonder klachten - in isolatie gaan. "Met de huidige druk op ons zorgsysteem is het essentieel dat we het coronavirus en dus ook de Britse variant zoveel mogelijk onder controle krijgen."

Het kabinet maakt zich al langer zorgen over het gemuteerde virus. Daarom is het Outbreak Management Team (OMT) ook om advies gevraagd, ook over de rol die kinderen mogelijk spelen bij de verspreiding. 

Gevolgen basisonderwijs

De geldende coronamaatregelen in Nederland worden voorlopig niet versoepeld, de lockdown wordt met waarschijnlijk drie weken verlengd. Dat is de uitkomst van het Catshuis-overleg, meldden bronnen gisteren aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Morgen wordt in een persconferentie meer hierover bekendgemaakt.

Duidelijk is wel dat het voortgezet onderwijs ook na 19 januari dicht blijft. Hoe het precies met het basisonderwijs gaat, moet nog worden besloten. Er worden geen verdere aanscherpingen voor hotels en winkels verwacht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: aannemelijk dat Britse coronavariant hier de overhand gaat krijgen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore