Oogje in het zeil

EHBO'ers van Rode Kruis springen bij op vaccinatielocaties

11 januari 2021 06:01 Aangepast: 11 januari 2021 08:00
Zorgmedewerkers worden gevaccineerd in Houten, ter illustratie. Beeld © ANP

Vrijwilligers van het Rode Kruis gaan vanaf vandaag ondersteunen bij vaccinatielocaties in heel Nederland. Er zullen vooral EHBO'ers ingezet worden die mensen na de prik een kwartiertje in de gaten houden. Dat is belangrijk, bijvoorbeeld omdat er een allergische reactie op kan treden bij een gevaccineerde.

Het Rode Kruis ondersteunt al sinds het begin van de coronacrisis waar het kan. Zo werd er een hulplijn voor kwetsbare mensen geopend, zamelde de organisatie geld in voor voedselhulp en ondersteunden hulpverleners bij de teststraten. Nu gaan medewerkers van de hulporganisatie ook aan de slag bij vaccinatielocaties.

Prikkers en EHBO'ers

Op dit moment levert het Rode Kruis in de regio's Haaglanden en Hollands Midden al prikkers. Dat zijn hulpverleners van de hulporganisatie met een medische achtergrond die vaccinaties toe kunnen dienen. Vanaf nu gaan er ook op veel andere plekken in het land EHBO'ers aan de slag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als je straks gevaccineerd bent, mag je dan meer?

Deze vrijwilligers zullen mensen in de gaten houden die gevaccineerd worden. Wie een vaccin krijgt, wordt geadviseerd na de vaccinatie 15 minuten op de locatie te wachten. Rode Kruis-hulpverleners houden een oogje in het zeil en verlenen zo nodig EHBO, bijvoorbeeld wanneer iemand flauwvalt of een allergische reactie krijgt.

Honderden hulpverleners

Het Rode Kruis gaat op de vaccinatielocaties ook de administratie verzorgen. In totaal staan er zo'n 400 hulpverleners klaar, die vanaf vandaag beginnen met de ondersteunende zorgtaken.

Bekijk ook: in Londense ziekenhuizen komt er elke 10 minuten een benauwde patiënt binnen

Groot-Brittannië is de controle over corona kwijtgeraakt. 1 op de 30 Londenaren heeft corona. Verslaggever Anne Saenen sprak met de Nederlandse ziekenhuisdirecteur Marcel Levi. "Het is een race tegen de klok."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore